Bezpečne do školy

NETKY.SK • 28 August 2014, 10:04 • 2 min
Bezpečne do školy

BRATISLAVA - Po dvojmesačnej odmlke si vodiči budú musieť na cestách zase zvyknúť na zhustenú premávku, kolóny a zvýšený počet ďalších účastníkov. Najmä v prvý školský deň nastane „sťahovanie národov“, ktorý sa prejavuje predovšetkým zvýšeným počtom osobných áut na cestách, cestujúcich v diaľkových, prímestských spojoch autobusovej a železničnej dopravy, ako aj cestujúcich mestskej hromadnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Začiatok školského roka je charakteristický veľkým počtom detí a mládeže na cestách, postupne budú pribúdať na priechodoch pre chodcov, zastávkach, chodníkoch a iných verejných priestranstvách. Opatrnosť a predvídavosť bude preto v najbližších dňoch na mieste.

 

Tak ako aj po iné roky, polícia počas prvého školského dňa, teda v utorok 2. septembra 2014, posilní hliadky na celom Slovensku. Policajná akcia bude zameraná na zvýšený dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach. Policajti dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Cieľom tejto akcie je zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť. Do akcie bude v tento deň zapojený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície.

 

Je dôležité, aby rodičia svojim deťom vysvetlili základné pravidlá a aspoň niekoľko dôležitých dopravných značiek. Užitočné je, ak rodič prejde s dieťaťom celú trasu do školy tak, aby to neskôr zvládlo bez problémov aj samé. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke.

 

Aj vodiči musia zvýšiť pozornosť, pretože reakcie detí môžu byť po dlhých prázdninách oneskorené. Vodiči sa musia snažiť najmä predvídať a taktiež sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí. Vodičom odporúčame v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť. Chodci tým získajú dosť času, aby dokončili prechádzanie.

 

Situáciu v cestnej premávke treba pozorne sledovať, a pokiaľ vodič vo vedľajšom jazdnom pruhu zníži rýchlosť jazdy a zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov, taktiež okamžite znížime rýchlosť jazdy a zastavíme vozidlo, aby bol umožnený bezpečný prechod cez cestu všetkým chodcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona