Bežný účet Slovákov sa po šiestich mesiacoch vrátil k prebytku

NETKY.SK • 21 December 2015, 15:54 • 2 min
Bežný účet Slovákov sa po šiestich mesiacoch vrátil k prebytku

BRATISLAVA - Bežný účet platobnej bilancie skončil po šiestich mesiacoch v mínuse v októbri opäť v prebytku. Vyplýva to z predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých bol v desiatom mesiaci tohto roka v pluse 63 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Mesiac predtým pritom skončil bežný účet v schodku 173 mil. eur. Kumulatívne tak za prvých desať mesiacov roka 2015 bol bežný účet platobnej bilancie Slovenska v deficite 726 mil. eur. Za zlepšením bilancie bežného účtu oproti predchádzajúcim mesiacom možno hľadať najmä pozitívnejší výsledok obchodnej bilancie.

 

Tá totiž v októbri dosiahla prebytok na úrovni 358 mil. eur. Oproti septembru to znamenalo nárast prebytku o takmer 220 mil. eur. Tento vývoj však podporilo najmä spomalenie dynamiky dovozov, ktoré podľa údajov centrálnej banky v októbri medziročne stúpli o 3,3 % na 5,799 mld. eur. V septembri pritom ešte rástli dvojciferným tempom. Vývozy tovarov zo Slovenska rástli v októbri len o niečo rýchlejšie ako dovozy, o 3,9 %, keď dosiahli 6,157 mld. eur.


Výsledky ostatných zložiek bežného účtu platobnej bilancie sa v októbri v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi príliš nezmenili. Prebytok bilancie služieb oproti septembru klesol o 9 mil. eur na 14 mil. eur. Deficit primárnych výnosov bol v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v októbri nižší o necelých 40 mil. eur na úrovni 219 mil. eur a schodok sekundárnych výnosov naopak stúpol o 11 mil. eur na 90 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies