BRATISLAVA – Nie každý z nás potrebuje na tanieri kus mäsa. Mýty o tom, že v nedeľu má byť na obed rezeň sú dávno za nami, preto si pripravme zeleninové menu.
Špargľová polievka
Suroviny pre 4 osoby:
700 g očistenej špargle, 5 ks očistených zemiakov, 1 syr v črievku, 1 bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, petržlenovú vňať, 250 ml smotany na varenie,
Príprava:
1.Očistené a pokrájané zemiaky a špargľu uvaríme v slanej vode.
2. Pridáme syr, bujón, necháme prevrieť a ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém.
Prilejeme smotanu, ochutíme vegetou, mletým korením, necháme prejsť varom a odstavíme. Podávame zdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenými krutónmi.
Vyprážaný karfiol
Suroviny pre 4 osoby:
1 karfiol, soľ, 3 vajíčka, 1 dcl mlieka, hladkú múku a strúhanku na ovaľovanie, olej na vyprážanie,
Príprava:
1. Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a chvíľu povaríme v slanej vode.
2. Zlejeme, necháme vychladnúť a následne obalíme v múke, v rozšľahaných vajíčkach zmiešaných s mliekom a strúhanke.
3. Vyprážame na oleji.
Podávame s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Prajeme dobrú chuť.