Bežkyňa na lyžiach Johaugová sa vráti aj v prípade trestu za doping

NETKY.SK • 25 Január 2017, 18:00 • 2 min
Bežkyňa na lyžiach Johaugová sa vráti aj v prípade trestu za doping

OSLO - Disciplinárna komisia Nórskeho olympijského výboru (NIF) začala dvojdňové vypočúvanie elitnej bežkyne na lyžiach Therese Johaugovej v súvislosti s jej pozitívnym dopingovým testom. Trojnásobnej olympijskej medailistke zistili vlani v tele zakázaný steroid klostebol.

slovakia

left justify in out

Johaugová tvrdí, že látku si nezobrala vedome. Mala byť obsiahnutá v opaľovacom kréme, ktorý jej dal tímový lekár Fredrik Bendiksen počas sústredenia vo vysokej nadmorskej polohe v Taliansku. Zakázanú látku jej našli v moči 16. septembra. Nórska antidopingová agentúra, ktorá ju o pozitívnom náleze informovala 4. októbra, požaduje dištanc na štrnásť mesiacov. Bendiksen rezignoval na svoju funkciu.

 

"Myslíme si, že takáto dĺžka trestu je adekvátna. Všetci športovci sú povinní skontrolovať, čo užívajú, spýtať sa len lekára je nezodpovedné," poznamenal právny zástupca antidopingovej agentúry Niels Kiaer.

 

"Tohto sa najviac bojí každý športovec. Lekár ma ubezpečil, že krém je v poriadku, takže výsledok ma šokoval," uviedla Johaugová, ktorá najprv vyskúšala iný krém, ten však nemal hojivý vplyv na bolestivo spálené pery. V kariére podstúpila 88 antidopingových kontrol. Jej advokát Christian B. Hjort priznal porušenie pravidiel, no požaduje žiadny alebo miernejší trest: "Moja klientka nebola na vine a dodržala všetky opatrenia." Trojčlenná komisia do mesiaca rozhodne, či Johaugová bola nedbanlivá, vo štvrtok bude svedčiť jej tímová kolegyňa Marit Björgenová.

 

Sedemnásobná svetová šampiónka získala na ZOH 2010 vo Vancouveri zlato v štafete na 4x5 kilometrov. O štyri roky neskôr v Soči pridala do zbierky strieborný a bronzový kov. Prípadný dištanc bude platiť od 18. októbra 2016 do polovice decembra 2017, čo by Johaugovej umožnilo štartovať na ZOH 2018 v Pjongčangu.

 

"Chcem verdikt, ktorému môžem čeliť, pretože sa vrátim k súťažnému lyžovaniu," vyhlásila Nórka. Tá svojmu právnikovi povedala, že v príprave na zimné olympijské hry záleží na každom mesiaci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona