Bezdomovec bol v kóme, po prebudení začal maľovať. Kúpou krásnych obrazov mu môžete pomôcť aj vy

NETKY.SK • 13 November 2020, 17:44 • 2 min
Bezdomovec bol v kóme, po prebudení začal maľovať. Kúpou krásnych obrazov mu môžete pomôcť aj vy

Slávo z Banskej Bystrice ukázal svoju umeleckú dušu. Pomôcť mu môžete kúpou jeho obrazov.

slovakia

left justify in out

Slávo je bez domova už dlhší čas. Súčasná doba, keď sa príliš nehľadí na to, že nie každý dokáže prežiť v stave trhového kapitalizmu, lebo nie každý sa rodí ako biznismen, je dôležité myslieť aj na tých, čo to nezvládli a pod vplyvom rôznych okolností sa dostali na ulicu.

 

Neraz ich plošne odsúdime, že si za to môžu sami, že prepili majetok, alebo sa len flákali a nesnažili. No nemôžeme generalizovať a myslieť si, že všetci sú na ulici preto, lebo si to zapríčinili sami. Niekto sa stal bezdomovcom aj pre podvod, do ktorého sa dostal a pre následné exekúcie, voči ktorým sa nevedel brániť.

 

img

 

Na ulici je aj Slávo z Banskej Bystrice. „Veľmi túži bývať niekde kde je ticho, teplo a sucho. Nie je z tých komu vyhovuje byť vonku. Má invalidný,“ napísal o ňom na sociálnej sieti Lukáš Olejár s tým, že Sláva nechceli vziať do domova pre dôchodcov. „Rysuje sa mu jednoizbový byt, no ešte nevieme kedy sa uvoľní,“ vysvetlil.

 

Ďalšia informácia o tejto obeti bezbrehého systému až šokuje. „Slávo bol niekoľko dní v kóme a po prebudení sa začal maľovať,“ vysvetlil Olejár s tým, že Slávo zvečňuje rád to, čo vidí. „Maľuje krásne krajinky a to čo nosí v sebe. Kedysi sa venoval aj horolezectvu. Možno sa mu podarí napísať knihu o svojom živote, čo verím, že mnohým z nás z nej padne sánka,“ dodal Olejár.

 

img

 

Muž, ktorý opísal príbeh maľujúceho bezdomovca zároveň pozýva ľudí, aby mu pomohli vytvoriť teplé a suché miesto, v ktorom by mohol pôsobiť, žiť a maľovať v pokoji a s nevyhnutnými vecami ako prístup k teplej vode a možnosťou odpočinúť si v posteli. Pre mnohých takéto veci nie sú samozrejmosťou ani v 21. storočí.

 

„Prispieť môžete kúpou nejakého z jeho obrazov. Aukcia/ dražba,“ vysvetlil Olejár s tým, že ľudia si jeho obrazy môžu pozrieť na sociálnej sieti. „Olejomaľby na plátne s dreveným rámom. 100% peňazí pôjde Slávovi na nový štart,“ vysvetlil bezdomovcov priaznivec.

 

Niektoré obrazy sú mierne poškodené zubom času a poveternostnými podmienkami, no Olejár dodáva, že je to aj výhoda, že im dáva šmrnc a historický nádych. Do dražby idú tie najzachovalejšie. Prečítajte si aj o miestach, ktoré by mohli byť riešením pre bezdomovcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies