Bezdomovci môžu prečkať mrazivé noci v Dome charity sv. Vincenta

NETKY.SK • 11 December 2012, 12:56 • 2 min
Bezdomovci môžu prečkať mrazivé noci v Dome charity sv. Vincenta

Bezdomovci môžu prečkať mrazivé noci v Dome charity sv. Vincenta - Zaujímavosti Obyvatelia metropoly severozápadného Slovenska bez domova môžu nájsť útočisko pred mrazivými nocami pod holým nebom v Dome charity sv.

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia metropoly severozápadného Slovenska bez domova môžu nájsť útočisko pred mrazivými nocami pod holým nebom v Dome charity sv. Vincenta. Žilinská samospráva, ktorá nemá obdobné vlastné zariadenie, vynakladá v rámci dlhodobej zmluvnej spolupráce s tamojšou Diecéznou charitou na jeho prevádzku ročne sumu približne 33.500 eur.

„Aj na základe skúseností z predchádzajúcej treskúcej zimy táto forma stačí na zvládnutie situácie. Začínajú sa najchladnejšie mesiace a boli by sme veľmi neradi, aby niekto prišiel k omrzlinám alebo nedajbože o život. Preto v tomto období mobilizujeme aj hliadky mestskej polície, ktoré počas služieb kontaktujú bezdomovcov a informujú ich o tejto možnosti,“ uviedol dnes pre TASR hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Nocľaháreň Domu charity sv. Vincenta má podľa vedúceho Rastislava Kolmana 25 lôžok. „Každý večer k nám prichádza prenocovať približne 30 ľudí. Priemerne 50 až 60 využíva služby nášho nízkoprahového denného centra. Popri teplej polievke s pečivom, šatstve, možnosti osobnej hygieny im poskytujeme aj sociálne poradenstvo a pomoc pri vybavovaní potrebných formalít,“ vysvetlil Kolman.

Zároveň odhadol, že na území Žiliny je okolo 350 ľudí bez riadneho domova. „Za bezdomovca nemožno považovať len človeka, ktorý žije pod holým nebom. Viacerí bývajú v podnájmoch či rôznych ubytovniach. Mnoho ľudí má vlastný byt, ale okrem skromných sociálnych dávok nemajú prakticky nič viac. Aj to treba chápať ako závažnú skrytú formu bezdomovectva,“ dodal vedúci Domu charity sv. Vincenta v Žiline.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona