Bezdomovci budú dnes odstraňovať graffiti z bratislavského Mosta SNP

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 09:27 • 2 min
Bezdomovci budú dnes odstraňovať graffiti z bratislavského Mosta SNP

BRATISLAVA – Ľudia bez domova dnes v Bratislave skrášlia ďalšie z verejných priestranstiev. Celé predpoludnie budú štyria z nich spolu s ďalšími dobrovoľníkmi odstraňovať graffiti z časti Mostu SNP.

slovakia

left justify in out

Zamaľujú ich na lávke smerujúcej na most na Rybnom námestí. Za odvedenú prácu im mesto zaplatí, výplata pôjde z príspevkov od sponzorov, povedal pre TASR poradca primátora Michal Feik.

 

Návrh, ktorý má zapájať ľudí bez domova do skrášľovania verejných priestorov, je financovaný z participatívneho rozpočtu. Minulý rok dostal v hlasovaní občanov vyše 55 percent hlasov. Za 5000 eur, ktoré sú na projekt určené, sa nakupuje náradie, farby či občerstvenie. 

 

Ľudia bez domova už majú svoju prvú akciu za sebou. Celkom 12 ich začiatkom mája prišlo odstraňovať graffiti na mestských hradbách, ktorých časť - medzi Dómom sv. Martina a Židovskou ulicou – by mala byť po rokoch sprístupnená verejnosti od posledného júnového víkendu. Na výplatu sa vtedy bezdomovcom poskladali v zbierke okoloidúci.

 

Akcie organizuje hlavné mesto spolu s občianskymi združeniami Bratislava inak a Vagus, ktoré s bezdomovcami pracuje. Jeho predseda Peter Adam vysvetľuje, že takéto akcie pomáhajú búrať mýtus o tom, že ľudia bez domova nechcú pracovať. "Pretože v skutočnosti chcú a sú ochotní pracovať. My sme dokonca zistili, že máme viac záujemcov o prácu, ako vieme ponúknuť pracovných miest," podotkol Adam.

 

Ďalšie miesto, ktoré budú po Moste SNP ľudia bez strechy nad hlavou upratovať, má byť Hlavná stanica. Tam sa chystajú v stredu 4. júna. "Postupne by ľudí bez domova malo mesto zamestnávať na dohodu," dodal poradca primátora. Bezdomovcov by mohli zapojiť aj do sadenia kvetov a stromov, mohli by mestu pomôcť s opravou chodníkov či upratovaním po podujatiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies