Bezcitný: Vrah 16 afganských civilistov, sa na obvineniach zabával

NETKY.SK • 21 August 2013, 13:59 • 2 min
Bezcitný: Vrah 16 afganských civilistov, sa na obvineniach zabával

SEATTLE - Americká vojenská prokuratúra v utorok potvrdila, že disponuje zvukovou nahrávkou rozhovoru medzi manželkou a vojakom, ktorý v roku 2012 zastrelil v Afganistane 16 civilistov.

slovakia

left justify in out

Manželia sa na nahrávke vysmievajú zo vznesených obvinení voči nemu. Seržantovi Robertovi Balesovi pritom hrozí doživotie, no už nie trest smrti. Ten pôvodne v decembri navrhla prokuratúra po preskúmaní dôkazov a okolností jeho vyčíňania, ktorého obeťou boli prevažne ženy a deti. Bales sa však v máji priznal k svojmu "hroznému činu", no neospravedlnil sa zaň a ani neuviedol motiváciu svojho konania. Obžaloba chce prostredníctvom spomínanej nahrávky poukázať na nedostatok výčitiek svedomia vojaka.

O osude 40-ročného otca dvoch detí by sa malo rozhodnúť tento týždeň, no predchádzať tomu bude výpoveď približne desiatich očitých svedkov masakry v marci 2012. Seržant, ktorý sa zúčastnil na štyroch amerických vojenských misiách v zahraničí, svojvoľne opustil základňu na juhu Afganistanu a v dvoch dedinách zastrelil 16 civilistov, prevažne ženy a deti. Bales si podľa vlastných slov na svoj čin nepamätá, údajne bol pod vplyvom alkoholu a drog. Jeho právnik dúfa, že vojak by sa mohol dostať na slobodu po odpykaní si 10 rokov vo väzení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona