Bezákovo meno majú očistiť, jeho prípadom sa zaoberá pápež

NETKY.SK • 10 Január 2014, 08:12 • 2 min
Bezákovo meno majú očistiť, jeho prípadom sa zaoberá pápež

VATIKÁN - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák by sa čoskoro mohol dočkať rehabilitácie, píše Česká televízia (ČT) na svojom webe. Bezákovým prípadom sa údajne zaoberá priamo pápež František a podľa rakúskeho pastorálneho teológa Paula Zulehnera, na ktorého sa web ČT odvoláva, je očistenie Bezákovho mena otázkou pár týždňov.

slovakia

left justify in out

ČT pripomína, že Bezáka odvolal z postu arcibiskupa v roku 2012 predchádzajúci pápež Benedikt XVI., presné dôvody núteného odchodu Bezák nepozná. Vlani v decembri sa presťahoval do Talianska, kde býva v kláštore redemptoristov v Bussolengu neďaleko Verony.

Podľa Zulehnera je Bezákov prípad v "pohybe". Tento teológ navštívil Slovensko, kde sa od bývalého disidenta a kresťanskodemokratického poslanca Františka Mikloška dozvedel, že sa pre tento prípad v uplynulých troch týždňoch uskutočnili viaceré stretnutia. Aj Mikloško sa angažuje, aby došlo k očisteniu Bezákovho mena. 

Prípadu sa podľa Zulehnera ujal pápež František, ktorý rokoval s prefektom Kongregácie pre biskupov kardinálom Marcem Ouelletom, apoštolským nunciom na Slovensku a slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Nakoniec sa uskutočnila aj schôdzka medzi Bezákom a Ouelltom, počas ktorej Ouelletov sekretár Ilson de Jesus Montanari podľa Mikloška povedal, že "aj Vatikán môže robiť chyby," vyhlásil Zulehner. 

Kanaďan Ouellet je podľa slovenských médií kľúčovou postavou v Bezákovej kauze, lebo kongregácia, v ktorej čele stojí, je zodpovedná za výber kandidátov do biskupských úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona