VIDEO Bezák vystúpil po dlhšom čase na verejnosti: Ak cirkev nebude empatická, stratí ľudí

NETKY.SK • 15 December 2016, 12:57 • 2 min
VIDEO Bezák vystúpil po dlhšom čase na verejnosti: Ak cirkev nebude empatická, stratí ľudí

PRAHA – Zaplnený kostol sv. Jezuliatka, mnoho slovensky hovoriacich poslucháčov a dlhotrvajúci aplauz v závere sprevádzali vystúpenie emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka v utorok 13. decembra v Prahe. Po dlhšom čase odmlky prijal pozvanie organizátorov cyklu prednášok Človek v dialógu, na svoj príhovor si vybral tému Stvorenie človeka – koniec jednej epochy genézy človeka.

slovakia

left justify in out

Medzi poslucháčmi sedel aj kardinál Miloslav Vlk, ktorý pred časom sprostredkoval stretnutie Bezáka s pápežom Františkom. Bezák vo svojej prednáške hovoril o šiestom dni stvorenia, o dni pred dňom oddychu, o strate ilúzií človeka, o jeho odsúdení k slobode, ktorá je bez Boha, ale aj o nádeji a správnej ceste k Bohu. Otázky z auditória, ktoré po skončení arcibiskup dostal, sa takmer všetky dotýkali kauzy jeho odvolania z postu v Trnavskej arcidiecéze. Bezák sa k niektorým skutočnostiam vyjadril kriticky a zároveň priznal, že na svoj odchod nebol pripravený. Popísal, ako pri stretnutí s jedným z kardinálov položil otázku, či na odvolanie arcibiskupa stačí len niekoľko viet, nejaké udanie či nejaké podozrenie, nie je treba žiadny dekrét, keď cesta k arcibiskupstvu je taká dlhá a náročná. Upozornil, že očakával od cirkvi plnenie jej vlastných pravidiel, povedal, že ľudia majú právo žiadať od cirkvi, aby nimi žila. Je podľa neho nebezpečné, ak sa ľudský prvok vyvyšuje nad cirkev samotnú. Okrem iného konštatoval v súvislosti s jej financovaním, že cirkev môže síce hlásať, že spoločenská a politická situácia neumožňuje, aby priznala svoje peniaze, ale môže tak konať len krátku dobu a nemožno z toho urobiť princíp. "Je hrozbou, ak cirkev nebude empatická, stratí ľudí," povedal bývalý trnavský arcibiskup.

 

Dodal, že nikdy necítil potrebu byť hrdinom. "Nechcel som to, túžil by som tu stáť ako trnavský arcibiskup, nie emeritný," uviedol Bezák. "Mali sme projekty, chceli sme cirkev priblížiť ľuďom, pritiahnuť ich. Pre mňa to bolo, ako keby niekto zabrzdil vlak v jednej sekunde," dodal. Celý záznam jeho vystúpenia na nachádza na webovej stránke cyklu prednášok.

 

 

Arcibiskup Róbert Bezák bol uvedený do funkcie 6. júna 2009. Z postu ho odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012. Od decembra 2013 pôsobil rok v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu, potom sa vrátil na Slovensko. V júni 2014 sa po generálnej audiencii krátko stretol s pápežom Františkom, ktorému odovzdal list, reakcia ale neprišla. Stretnutie sprostredkoval až emeritný pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk na 10. apríla 2015. Ani toto na situácii Bezáka doteraz nič nezmenilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies