Bezák sa na miesto arcibiskupa nevráti: Vymenili ho za Jána Oroscha!

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 14:04 • 2 min
Bezák sa na miesto arcibiskupa nevráti: Vymenili ho za Jána Oroscha!

TRNAVA - Svätý Otec František vymenoval nového trnavského arcibiskupa, stal sa ním doterajší apoštolský administrátor Ján Orosch. Agentúru SITA informoval hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

slovakia

left justify in out

"Je to zo strany Svätého otca prejav veľkej dôvery voči mojej osobe. Viem, že je to neľahká úloha, v plnej vážnosti si uvedomujem toto poslanie,“ povedal nový arcibiskup po tom, ako napoludnie prečítal v trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa list o svojom menovaní. Do úradu bude podľa jeho vyjadrenia uvedený 30. augusta, na sviatok konsekrácie katedrály, prípadne o týždeň neskôr. Problém s rozdelením arcidiecézy na dva tábory po odvolaní Róberta Bezáka z funkcie chce riešiť modlitbou. "Predovšetkým je potrebná modlitba. My veriaci budujeme svoju činnosť a svoju prácu, povolanie, na modlitbe, na hlbokom vzťahu s Bohom,“ povedal Orosch s tým, že politickú alebo občiansku rovinu vidia v probléme odvolania Bezáka ľudia neveriaci. So svojim predchodcom vo funkcii nemá problém sa stretnúť, Bezák je podľa Oroscha na arcibiskupskom úrade vítaný. Keďže Trnavskú arcidiecézu už rok riadi ako apoštolský administrátor, žiadne veľké personálne zmeny nemá v pláne. 

Ján Orosch sa narodil v Bratislave 28. mája 1953, 6. júna 1976 bol v Bratislave vysvätený za kňaza. Od roku 1976 bol podľa hovorcu KBS kaplánom v Komárne. V rokoch 1978 - 1982 pôsobil ako farský administrátor v Bušinciach. V rokoch 1982 - 1983 bol farským administrátorom v Okoči. Farárom v Nových Zámkoch sa stal v roku 1990, ďalej ako farár pôsobil v Bratislave - Prievoze a Bratislave - Čunove. V rokoch 1993 - 1999 bol dekanom - farským administrátorom v Štúrove a od 1999 do 2004 bol dekanom - farárom v Štúrove. 2. apríla 2004 bol menovaný za titulárneho biskupa seminského a 2. mája 2004 v Trnave prijal biskupskú vysviacku a stal sa pomocným biskupom Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. Za generálneho vikára Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy bol vymenovaný 13. mája 2004. Od 2. júla 2012 bol Ján Orosch apoštolským administrátorom Trnavskej arcidiecézy. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona