Bez veľkého podielu na americkom trhu sa VW nestane svetovou jednotkou

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:19 • 2 min
Bez veľkého podielu na americkom trhu sa VW nestane svetovou jednotkou

Bez veľkého podielu na americkom trhu sa VW nestane svetovou jednotkou

slovakia

left justify in out

img

Vedenie Volkswagenu (VW) si dalo za cieľ stať sa do roku 2018 najväčším automobilovým koncernom na svete a zosadiť z prvej priečky japonskú Toyotu.
      VW sa však dlhé roky nedarí dosiahnuť vyšší podiel predaja na automobilovom trhu v Spojených štátov. Ak sa ale chce v roku 2018 dopracovať k uvedenému cieľu, jeho pozícia v USA sa musí radikálne zlepšiť. Vlani tam VW predal 300.000 áut a jeho podiel na trhu dosiahol len 2,9 %. V Nemecku je jeho podiel 34 %. Zo všetkých vozidiel, ktoré koncern predal v roku 2009 vo svete, pripadá na trh USA len 4,7 %, kým jeho japonskí konkurenti tam predali Toyota 26 % a Honda dokonca 38 %.
      VW od roku 2003 podniká v Spojených štátoch so stratou. Teraz by sa to však malo zmeniť. Jeho šéf Martin Winterkorn chce za 8 rokov zvýšiť predaj volkswagenov o vyše 300 % na 1 milión kusov. Zmenu by malo dosiahnuť nové vedenie VW na západnom brehu Atlantiku. Jeho šéfom sa stal Jonathan Browning, ktorý nahrádza vo funkcii Stefana Jacobyho.
      Volkswagen chce zaútočiť v USA na pozíciu Toyoty troma modelmi - novou Jettou, vozidlom strednej triedy, ktoré sa začne vyrábať v americkom štáte Tennessee, a novou generáciou VW Käfer. Chrobák príde na trh už na budúci rok.
      Od týchto modelov závisí veľa. Ak sa prelom na americkom trhu nepodarí, veľký cieľ vedenia VW bude silno ohrozený. Nemecký uznávaný automobilový odborník Stefan Bratzel uviedol, že bez silnej pozície v USA sa VW sotva môže stať najväčším výrobcom automobilov na svete.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies