Bez súhlasu vlády a parlamentu o vale nikto nerozhodne

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 10:21 • 2 min
Bez súhlasu vlády a parlamentu o vale nikto nerozhodne

Bez súhlasu vlády a parlamentu o vale nikto nerozhodne

slovakia

left justify in out

Slovenská premiérka Iveta Radičová nemôže dať nijaký súhlas na uvoľnenie tzv. európskeho ochranného valu, pokiaľ slovenskú účasť na nej neodsúhlasí vláda a Národná rada Slovenskej republiky. Radičová to povedala po dnešnom stretnutí so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.
      "Bývalá vláda dala generálny súhlas 10. mája, ja budem rešpektovať tak legislatívu Európskej únie, ako aj slovenskú legislatívu. Predovšetkým predstavím celú procedúru na vláde, potom v druhom kroku koaličným partnerom, a napokon ju predostrieme v Národnej rade Slovenskej republiky, až potom môže zaujať Slovenská republika postoj. Bez ratifikácie na pôde národných parlamentov k plneniu nemôže dôjsť," konštatovala Radičová s dodatkom, že na zasadnutí vlády tému otvorí už túto stredu (12.7.). Predstavitelia EÚ očakávali, že slovenský podpis príde "do polovice júla", s týmto súhlasom bude pripravený ochranný balík od štátov eurozóny vo výške 440 miliárd eur pripravený na nasadenie do konca júla, rozhodnutie prijaté slovenským parlamentom však tento cieľ stavia do nereálnej roviny. "Bez súhlasu vlády, koaličných partnerov a slovenského parlamentu nemám mandát zaujať k tejto téme akékoľvek súhlasné stanovisko," zdôraznila premiérka. Opätovne v súlade s vyjadreniami z posledných týždňov odmietla podieľať sa na pomoci Grécku. "Nesúhlasíme s ňou," rezolútne zaujala stanovisko Radičová.
      Slovensko sa ešte počas predchádzajúcej vlády premiéra Roberta Fica zaviazalo, že podpíše rámcovú dohodu o EFSF do 1. júla, no už tvoriaca sa nová vláda premiérky Radičovej sa zdráhala pripojiť k mechanizmu a podpisom dohody odblokovať jeho funkčnosť. EÚ chce v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom (MMF) sústrediť pre štáty vo finančných ťažkostiach približne 750 miliárd eur, pre Slovensko ako štát eurozóny by z toho plynula povinnosť poskytnúť záruky vo výške 4,37 miliardy eur.
      Stretnutie sa podľa Radičovej nenieslo len v znamení slovenskej pozície voči Európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), dôraz rokovaní bol na výzvach, ktoré Slovensko i Európsku úniu v blízkej budúcnosti čakajú.
      "Informovala som ho o našom programe na nasledujúce štyri roky, v akom stave, akej kondícii preberáme krajinu a aké kroky chystáme, aby sme zastavili zadlžovanie krajiny, aby sme naštartovali tvorbu pracovných miest a obnovili rast ekonomiky. Takisto chceme znížiť neuveriteľnú mieru korupcie a klientelizmu, zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva a vytvorenie podnikateľského prostredia," spresnila Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies