Bez rastu cien potravín by inflácia na Slovensku v júni stagnovala

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 11:27 • 2 min
 Bez rastu cien potravín by inflácia na Slovensku v júni stagnovala

Bez rastu cien potravín by inflácia na Slovensku v júni stagnovala - Slovensko Spotrebiteľské ceny na Slovensku v júni 2012 nepríjemne prekvapili svojím medzimesačným rastom o 0,2 %. Stalo sa tak najmä pre vyššie ceny potravín, ktoré zaznamenali historick

slovakia

left justify in out

img

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v júni 2012 nepríjemne prekvapili svojím medzimesačným rastom o 0,2 %. Stalo sa tak najmä pre vyššie ceny potravín, ktoré zaznamenali historicky najrýchlejší júnový rast.

"Ceny potravín a nealkoholických nápojov medzimesačne vzrástli až o 1,2 % a k celkovej medzimesačnej inflácii prispeli 0,2 percentuálneho bodu. Bez rastu cien potravín by tak inflácia v máji stagnovala," informoval dnes analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

V rámci medziročného porovnania sa rast spotrebiteľských cien na Slovensku v júni zrýchlil na 3,6 % a vrátil sa tak na aprílovú úroveň. Ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli až o 3,9 %. V máji to bolo iba 2,3 %.

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej sú však ďalším dôvodom pomerne vysokej inflácie na Slovensku aj vyššie ceny v doprave o 6,7 %. "Spomalenie oproti máju je ale neprehliadnuteľné a jeho príčinou sú nižšie ceny pohonných látok," podotkla.

Ceny ropy na svetových trhoch klesali tretí mesiac po sebe, pričom v júni to bolo o 11,9 % (Brent). V dôsledku časového posunu medzi cenou ropy a cenou pohonných látok klesli ceny pohonných látok v SR v júni o 2,2 %. "Dynamika ich medziročného rastu sa tak zmiernila z dvojciferných úrovní v závere minulého roka na približne 5 %," konštatoval Koršňák, ktorý aj napriek stabilizácii cien ropy na svetových trhoch očakáva aj v júli pokles cien pohonných látok na Slovensku.

Rovnako ako Koršňák aj analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž očakáva v nasledujúcich mesiacoch medziročnú infláciu na úrovni okolo 3,5 %. "Prípadné zhoršenie ekonomickej situácie v eurozóne spojené s poklesom cien komodít by však mohlo tlačiť na pokles inflácie," upozornil Baláž.

Na druhej strane rizikom pre infláciu na Slovensku ostávajú ceny potravín. Tie by podľa Koršňáka mohli v druhej polovici roka výraznejšie vzrásť v dôsledku ohlasovanej slabšej úrody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona