Bez PZP jazdí po slovenských cestách asi 150 tisíc áut

NETKY.SK • 8 Október 2014, 15:01 • 2 min
Bez PZP jazdí po slovenských cestách asi 150 tisíc áut

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) motorových vozidiel je povinné, jazdí bez neho podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov po slovenských cestách približne 150 tis. áut.

slovakia

left justify in out

V minulom roku to bolo pritom vyše 203 tis. motorových vozidiel. Slovenská kancelária poisťovateľov evidovala na konci minulého roka 2,42 mil. poistených vozidiel. Avšak celkový počet áut podľa štatistík ministerstva vnútra bol 2,62 milióna. V roku 2012 to bolo 183 tis. vozidiel bez zákonného poistenia a v roku 2011 to bolo 171 tis. vozidiel.

 

Na slovenských cestách sa pritom podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov udialo ku koncu júna tohto roka 59 340 škodových udalostí. To v priemere vychádza zhruba na 300 za deň. Všetky vozidlá podliehajú povinnosti poistiť ich. No nie každý majiteľ vozidla si túto povinnosť splní, resp. po zániku poistenia sa hneď nepoistí. Vodičovi, ktorý nemá zákonné poistenie, môže polícia udeliť pokutu. Ak takéto auto spôsobí škodu, tak sa hradí z poistného garančného fondu spravovaného Slovenskou kanceláriou poisťovateľov, pričom ročne má hlásených niekoľko tisíc takýchto škôd. 

 

V prípade havarijného poistenia je ten podiel nepoistených vozidiel ešte výraznejší. Viac ako dve tretiny vodičov ho nemá. No pri kupovaní nového alebo ojazdeného vozidla v hotovosti nie je povinnosťou uzatvoriť si aj havarijné poistenie. Podľa poisťovní je pravdepodobné, že keby lízingové spoločnosti nepodmieňovali kúpu áut havarijným poistením, počet havarijne nepoistených vodičov by ešte viac stúpol. Sú viacerí, ktorí volia radšej vysoké riziko hradenia škody z vlastných peňazí, ako by mali platiť poistné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies