Bez maturitného vysvedčenia zrejme zostane 154 gymnazistov

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:04 • 2 min
Bez maturitného vysvedčenia zrejme zostane 154 gymnazistov

BRATISLAV - Celkovo 154 maturantov z gymnázií zrejme zostane rok bez maturitného vysvedčenia a podľa nových pravidiel si môžu zopakovať písomné maturity až o rok, pretože písomku z matematiky napísali na menej ako 25 percent. Rezort školstva však nevylučuje zmeny v tejto oblasti, povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Podľa nových pravidiel musia maturanti dosiahnuť pri externom teste z matematiky viac ako 25 percent, ak chcú zmaturovať. V takomto prípade potrebujú zvládnuť ústnu skúšku najhoršie na trojku. Ak by však odpovedali na štvorku, test musia napísať na viac ako 33 percent. Nevydarenú ústnu skúšku si však môžu opraviť už v septembri, kým písomky si zopakujú až o rok v marci. 

Podľa údajov Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) by z matematiky nezmaturovalo 154 žiakov gymnázií. "Toto je 1,88 percenta maturantov, žiakov gymnázií, z celkového počtu žiakov, ktorí sa prihlásili na maturitu z matematiky," dodala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Maturanti na odborných školách, ktorí napísali test na menej ako 25 percent, nie sú v týchto počtoch zahrnutí, pretože v ich prípade je matematika dobrovoľná skúška. Toto hodnotenie tak neovplyvní to, či zmaturujú, alebo nezmaturujú. 

Celkovo si maturitu z matematiky tento rok zvolilo 8 203 žiakov, nie je povinným maturitným predmetom. "Vyberajú si ju žiaci, ktorí sa ďalej chcú v matematike akademicky vzdelávať a vysoká škola externú maturitu vyžaduje ako súčasť kritérií na prijatie, prípadne ju vyžaduje zamestnávateľ v odbornej profesionálnej praxi," dodala Kanovská. 

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý už interpeloval ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorého sa pýta, či je v poriadku, aby neúspešní maturanti čakali rok na opravnú skúšku. Podľa neho treba zvyšovať náročnosť maturít a nemá s tým problém. "Nemyslím si, že má byť povinné ročné čakanie na možnosť opakovania," poznamenal. Obáva sa, že to môže viesť k tomu, že žiaci si nebudú vyberať matematiku ako maturitný predmet. 

Tento rok sa pri maturitných skúškach kladie väčší dôraz na písomné testy aj pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu. Teraz sa bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na 3 alebo lepšie. Vtedy pre úspešné zvládnutie maturitnej skúšky musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce alebo viac ako 33 percent z externého testu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies