Bez legislatívnych zmien Slovensko nemôže splniť rozsudok ESĽP

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:54 • 2 min
Bez legislatívnych zmien Slovensko nemôže splniť rozsudok ESĽP

KOŠICE - Právny poriadok Slovenska a Ústava Slovenskej republiky neumožňuje Ústavnému súdu SR obnovu disciplinárneho konania voči Štefanovi Harabinovi, ale ani v ďalších prípadoch, kde už bolo konanie ukončené vynesením rozhodnutia.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková uvádza v liste ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi, že ustanovenie Ústavy Slovenskej republiky vylučuje podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiam ústavného súdu.

Sekretariát Výboru ministrov Rady Európy v súvislosti so zamietnutím návrhu na povolenie obnovy konania vo veci Štefana Harabina požadoval vyjadrenie príslušných orgánov Slovenskej republiky, „či sa plánujú zaviesť opatrenia, ktoré by umožnili obnovu konania v súlade s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a v súlade s judikatúrou súdu, prípadne iné opatrenia, nielen v tomto prípade. 


Podľa ústavného súdu nemožno v tomto prípade použiť ustanovenia Občianskeho zákonníka ani iných zákonov, pretože majú nižšiu právnu silu ako Ústava SR. Macejková informuje, že sa obrátila listom na ministra Boreca a navrhuje, aby zvážil možnosti iniciovania potrebných legislatívny zmien v právnom poriadku SR, ktoré by umožnili realizovať požiadavky vyplývajúce z rozsudku ESĽP z 20. novembra 2012 spôsobom, ktorý by vylučoval akékoľvek pochybnosti o jeho ústavnosti. 

 

Štefan Harabin žiadal 21. februára 2013 o obnovu vo veci disciplinárneho konania vedeného proti nemu. Ústavný súd uznesením 29. októbra 2013 rozhodol, že návrh Harabina na obnovu konania zamieta. Harabin bol disciplinárne stíhaný za to, že opakovane neumožnil štátny audit ministerstva financií na Najvyššom súde SR, za čo mu bol uložený trest zníženia platu o 70 percent na jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies