Bez dohody s veriteľmi Atény neuhradia dlh voči MMF

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 11:23 • 2 min
Bez dohody s veriteľmi Atény neuhradia dlh voči MMF

ATÉNY - Grécko bez dohody s veriteľmi Medzinárodnému menovému fondu (MMF) neuhradí dlžnú čiastku splatnú 5. júna. Uviedol to v stredu hovorca vládnej strany Syriza v gréckom parlamente Nikos Filis. Atény majú fondu budúci mesiac uhradiť niekoľko splátok v celkovej výške 1,5 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Krajine, ktorá nemá prístup na dlhopisové trhy, hrozí platobná neschopnosť a s veriteľmi sa preto chce urýchlene dohodnúť na uvoľnení zadržiavanej časti končiaceho úverového programu.


"Ak sa (do 5. júna) nepodarí uzavrieť dohodu o riešení súčasných problémov s financovaním, nedostanú žiadne peniaze," povedal Filis pre televíznu stanicu ANT1. Ako ďalej uviedol, vláda pred uhradením záväzkov voči MMF uprednostní výplatu miezd a dôchodkov. Grécko naďalej odmieta znižovanie dôchodkov a s veriteľmi sa chce dohodnúť aj na nižšom primárnom rozpočtovom prebytku a reštrukturalizácii dlhu, dodal Filis.


Rozhovory medzi Gréckom a veriteľmi o uvoľnení zadržiavaných 7,2 mld. eur posledné štyri mesiace viaznu. Atény totiž odmietajú pristúpiť na požiadavky EÚ a MMF v oblasti dôchodkov alebo trhu práce. Minulý týždeň Grécko uhradilo MMF dlžnú splátku 750 mil. eur, muselo však siahnuť na rezervy, ktoré má na svojom účte vo fonde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies