Bez centrálneho orgánu zodpovedného za rozpočty bude euro stále v kríze

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:25 • 2 min
Bez centrálneho orgánu zodpovedného za rozpočty bude euro stále v kríze

Bez centrálneho orgánu zodpovedného za rozpočty bude euro stále v kríze

slovakia

left justify in out

Bez centrálneho orgánu zodpovedného za štátne rozpočty členských krajín eurozóny bude euro zažívať permanentné krízy. Upozornil na to prognostik Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž.
      „Euro má jednu zásadnú chybu, ktorú nemá žiadna iná mena na svete. Lebo každá iná mena vždy stojí na dvoch nohách. Jednou je centrálna banka v danej krajine a druhou je príslušné ministerstvo financií. Ale Európska únia (EÚ) nemá jednotný rezort financií. Funguje tam 16 ministerstiev každej členskej krajiny eurozóny. Tie sa však nie vždy správajú zodpovedne, najmä v Grécku, čiastočne aj Portugalsku," konštatoval Baláž.
      Pokiaľ sa v eurozóne nepodarí vytvoriť centrálne ministerstvo financií alebo podobný centrálny orgán, podľa Baláža bude euro neustále zažívať krízy. "Určite existuje tlak na vytvorenie takéhoto orgánu. V tom prípade by sa ale o slovenských daniach, dôchodkoch, prídavkoch na deti a o celom tomto systéme rozhodovalo v Bruseli," vysvetlil Baláž. Musela by sa však nanovo otvárať Lisabonská zmluva a v členských krajinách by sa konali referendá o ďalšom postupe. A je preto málo pravdepodobné, že by došlo k dohode medzi všetkými krajinami a ich obyvateľmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona