Betty Fordovej vzdali poctu na zádušnej omši

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 11:25 • 2 min
Betty Fordovej vzdali poctu na zádušnej omši

Betty Fordovej vzdali poctu na zádušnej omši

slovakia

left justify in out

img

Zádušná omša za Betty Fordovú, manželku zosnulého prezidenta USA Geralda Forda, sa konala v utorok v kalifornskom meste Palm Desert, kde jej vzdali poctu ako matke, prvej dáme, priateľke a "neúnavnej obhajkyni ľudí zvádzajúcich svoj boj".
      Medzi smútiacimi v Episkopálnom kostole boli prvá dáma USA Michelle Obamová, bývalý prezident George W. Bush a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      Fordová, ktorá pomáhala založiť kliniku pre liečbu závislostí nesúcu jej meno, zomrela v piatok 10. júla vo veku 93 rokov.
      "Betty Fordová bola mojou priateľkou a je mi cťou, že som dnes tu a pomáham oslavovať jej život, ktorý bol naozaj pozoruhodný," povedala v smútočnom príhovore bývalá prvá dáma Rosalynn Carterová o svojej predchodkyni v Bielom dome.
      Carterová spomínala na Fordovú ako na ženu, ktorá sa nikdy nebála hovoriť pravdu a mala odvahu bojovať proti biľagu, ktorý poznačoval ľudí s chorobou alebo závislosťou. "Bola neúnavnou obhajkyňou tých, čo zvádzali svoj boj," uviedla Carterová.
      Geoffrey Mason, bývalý člen správnej rady na klinike Betty Fordovej v neďalekom meste Rancho Mirage, vyšiel na pódium po Carterovej.      "Vďaka ti Bože, že si priviedol do našich životov túto výnimočnú ženu, túto odvážnu a inšpirujúcu priekopníčku," povedal Mason.
      Zádušná omša sa začala tým, že vojenská čestná stráž priniesla rakvu s Fordovej pozostatkami do kostola, zastrčeného medzi úpätiami púštnych vrchov a obkoleseného palmami.
      Vysokopostavení predstavitelia - Obamová, Clintonová, Bush a bývalá prvá dáma Nancy Reaganová - sedeli plece pri pleci na lavici v prednej časti kostola.
      Zádušnej omši predchádzala rozlúčka pri rakve pre členov rodiny a blízkych priateľov, ktorá bola verejnosti neprístupná.
      Fordová bola hlasnou obhajkyňou práv žien v čase, keď jej manžel v rokoch 1974-1977 zastával prezidentský úrad. Zomrel 26. decembra 2006, manželia mali štyri deti.
      Betty Fordová, celým menom Elizabeth Bloomerová Fordová, absolvovala v roku 1974, dva mesiace po príchode do Bieleho domu, amputáciu prsníka kvôli rakovine a verejne o tom hovorila. Vysvetlila vtedy, že ak o tom ako manželka prezidenta bude hovoriť jasne a bez rozpakov, mnohí ďalší budú schopní ju nasledovať.
      Podobne otvorene v neskorších rokoch hovorila o svojom úspešnom boji so závislosťou od liekov a alkoholu a pomohla založiť spomínanú kliniku.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona