Betlehemské svetlo už žiari aj na Lomnickom štíte

NETKY.SK • 22 December 2013, 14:56 • 2 min
Betlehemské svetlo už žiari aj na Lomnickom štíte

VYSOKÉ TATRY - Necelá tridsiatka skautov dorazila v nedeľu predpoludním na Lomnický štít dvoma lanovkami.

slovakia

left justify in out

Betlehemské svetlo, ktoré putuje v týchto dňoch Slovenskom, dorazilo dnes predpoludním aj na Lomnický štít vo Vysokých Tatrách. Do priestorov astronomického observatória ho podobne ako v uplynulých rokoch, priniesli skauti.

"Ide o tradičné predvianočné podujatie, ale to tohtoročné je výnimočné tým, že sme dnes vyrazili s Betlehemským svetlom na Lomnický štít už po 20-ty raz," uviedol pre TASR člen Podtatranskej skautskej oblasti Martin Gallik.

Necelá tridsiatka skautov dorazila v nedeľu predpoludním na Lomnický štít dvoma lanovkami. Priniesli si tam so sebou okrem lampášikov i gitary. V tejto súvislosti sa Vysokými Tatrami opätovne raz ozývali "živé" vianočné koledy.

Betlehemské svetlo, ktoré sa roznáša v týchto dňoch aj do iných regiónov Slovenska, získali skauti spod Tatier od svojich kolegov vo Viedni. "Je to každoročná tradícia, pretože s tým svetielkom vždy prichádzajú Rakúšania priamo z betlehemskej Baziliky Narodenia Pána. Svetielko letí z Tel Avivu priamo do Viedne a potom ho skauti roznášajú do ďalších krajín," priblížil Gallik.

Tradíciu vynášania Betlehemského svetla na najvyššie obývané miesto na Slovensku zaviedol pred 20 rokmi priaznivec skautingu, dnes už nebohý, Ladislav Olexa. "Lomnický štít je pre nás takým symbolickým miestom. Dá sa z neho v prípade priaznivého počasia dovidieť na Alpy, Ukrajinu, či Poľsko. Dalo by sa teda povedať, že Betlehemské svetlo žiari z tohto miesta všade naokolo," podotkol Gallik.

Ako ďalej uviedol, v týchto chvíľach smerujú skauti spod Tatier s Betlehemským svetlom na Hrebienok, kde ho umiestnia do tamojšieho ľadového dómu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies