Betlehem pri Rainerovej chate by nemal chýbať ani túto zimu

NETKY.SK • 21 November 2015, 14:20 • 2 min
Betlehem pri Rainerovej chate by nemal chýbať ani túto zimu

POPRAD - Betlehem či tradičná socha vysokohorského nosiča by ani tento rok nemali chýbať pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

„Už sa neviem dočkať, keď príde sneh. Čakám, pretože mám veľké plány, čo by som z neho všetko vytvoril,“ uviedol pre agentúru SITA chatár Peter Petras, ktorý každoročne počas zimy vytvára v okolí chaty snehové sochy. Ak by napadlo viac snehu, plánuje počas zimy vytvoriť korpusy zo snehu a pozvať aj niektorých rezbárov, aby sa predviedli. V minulosti takto nechal realizovať sa žiakov z umeleckej školy v Kežmarku.


Snehový betlehem s Jozefom, Máriou a malým Ježiškom má podľa Petrasa každý rok prevažne rovnakú podobu. „Nemôžem nič iné vymyslieť, akurát vždy nastávajú zmeny počas stavby, napríklad niekedy tam urobím reliéf, inokedy vežičku či lemovanie po celej stavbe,“ povedal. Aj základ betlehema je väčšinou rovnaký, zvyčajne má rozmery päť krát štyri metre a vysoký je 3,5 metra. O jeho rozmeroch však rozhoduje aj množstvo snehu. Napríklad minulý rok bol betlehem oproti predošlým rokom menší, so stavbou sa tiež pre nepriazeň počasia začínalo neskôr a na dvakrát.


Nový betlehem zo snehu si môžu návštevníci chaty po prvýkrát obzrieť vždy 6. januára počas podujatia s názvom Trojkráľové poludnie. To už má svoju dlhoročnú tradíciu, prvé sa uskutočnilo v roku 1999, keď Petras zorganizoval novoročné posedenie s priateľmi.


Chatár z Rainerovej chaty tiež potvrdil, že pokiaľ bude dostatok snehovej prikrývky a udrží sa dlhšiu dobu, pri chate by mohla vyrásť aj každoročná socha veľkonočného vajca a iné korpusy. „Narúbal som dreva a spravil som všetko, čo treba, snáď by už sneh mohol naozaj prísť, veď sa má aj ochladiť,“ dodal s úsmevom Petras.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona