Bersani: Iba pomätenec môže chcieť vládnuť v Taliansku

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 16:09 • 2 min
Bersani: Iba pomätenec môže chcieť vládnuť v Taliansku

RÍM - Dezignovaný taliansky premiér Pier Luigi Bersani v stredu na margo náročných rokovaní o zostavení vlády a zlej ekonomickej situácie skonštatoval, že iba "duševne chorý" človek môže chcieť teraz viesť krajinu.

slovakia

left justify in out

Líder víťaznej stredoľavej koalície sa tak vyjadril po individuálnych rokovaniach s poslancami Hnutia piatich hviezd, ktorí však odmietajú podporiť potenciálnu vládu pod jeho vedením. Lídrovi Demokratickej strany (PD) vo štvrtok vyprší mandát na jej zostavenie a o ďalšom postupe rozhodne prezident Giorgio Napolitano.

"Iba duševne narušená osoba môže mať neprekonateľnú túžbu vládnuť práve teraz. Aby ste mi rozumeli - som rozhodnutý prijať veľký diel zodpovednosti, no každého žiadam o prevzatie malej časti na seba," povedal rozladený Bersani, ktorý dúfal, že sa mu podarí presvedčiť potenciálnych partnerov návrhom obmedzeného reformného vládneho programu. Expremiér Silvio Berlusconi v tejto súvislosti v pondelok zopakoval, že stredoľavicový líder musí vstúpiť do koalície s jeho Ľudom slobody (PDL), inak by sa mali v Taliansku zopakovať parlamentné voľby. Bersani však vytvorenie takzvanej "veľkej koalície" s Berlusconim odmieta. 

Februárové talianske voľby vyhral stredoľavý blok na čele s Demokratickou stranou, no rozdiel v zisku medzi ním a druhým PDL bol minimálny. Neoficiálnym víťazom hlasovania sa tak stalo v poradí tretie Hnutie piatich hviezd pod vedením bývalého komika Beppeho Grilla, ten sa však už vyjadril, že do koalície so žiadnou stranou nevstúpi. Bersaniho blok ovláda len dolnú komoru parlamentu, v tej hornej nebude mať väčšinu, čo znamená, že nemôže vládnuť sám. Zadlženému Taliansku tak hrozí dlhé bezvládie, alebo bude pokračovať úradnícka vláda Maria Montiho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies