Bernoláka opäť okradli, z pomníka zmizli číslice

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 15:00 • 2 min
Bernoláka opäť okradli, z pomníka zmizli číslice

TRNAVA - Z pomníka Antona Bernoláka v Trnave ukradli zlodeji číslice, ktoré zobrazovali roky jeho narodenia a úmrtia.

slovakia

left justify in out

Číslice mali bronzový povrch, nepovšimnuté zostali len dve jednotky v roku smrti kodifikátora spisovnej slovenčiny. Vlani zmizol z toho istého pomníka celý Bernolákov výrok ,,Slováci, píšte po slovensky! Tu máte slovo moje o reči vašej.“

 

Známy výrok niekto ukradol v októbri minulého roka, Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava ho dala nahradiť písmenami zo syntetickej živice. Číslice však zostali kovové, keďže zlodej ich nechal na mieste. Podľa riaditeľa Miroslava Hrubého aj tie teraz nahradia číslicami zo syntetického materiálu, ktorý pre zberačov kovov nebude zaujímavý. 

 

Pomník je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Súsošie Bernoláka s reliéfom ďalších postáv odhalili v Trnave v roku 1937, autorom diela je trnavský sochár Ján Koniarek. Pomník je majetkom mesta, starostlivosť oň zabezpečuje Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava. 

Anton Bernolák (1762 – 1813) bol kňaz, národovec, jazykovedec. Oceňované sú predovšetkým jeho jazykovedné práce. Do dejín slovenského národa sa zapísal ako prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny. Bol zakladateľom a vedúcou osobnosťou Slovenského učeného tovarišstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies