Bernaťák: Slovenskej národnej strane za niektoré dobré veci poďakujú až budúce generácie

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 10:51 • 2 min
Bernaťák: Slovenskej národnej strane za niektoré dobré veci poďakujú až budúce generácie

BRATISLAVA – Predseda poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany (SNS) Tibor Bernaťák je rád, že za rok od vstupu do vlády sa SNS podarilo presadiť veľa dobrých vecí, pričom za niektoré národniarom poďakujú až budúce generácie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Bernaťák pre agentúru SITA, voľby v marci 2016 priniesli výsledok, ktorý málokto čakal. „Vznikla koalícia, akú si nik nevedel predstaviť, ale bola výsledkom zodpovedného postoja k štátu a občanom. Koalícia vznikla ako jediná alternatíva, ktorá je schopná riadiť našu vlasť, čo sa po pár mesiacoch potvrdilo,“ zdôraznil.

Bernaťák ďakuje poslancom SNS za ich doterajšiu prácu. „Môžem potvrdiť, že sme jednotný a súdržný tím,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že klub SNS pripravil za rok viaceré návrhy, napríklad zvýšenia kvóra pre registráciu cirkví a náboženských spoločností. „Presadzujeme ústavný zákon na ochranu slovenskej pôdy tak, aby sa občania SR nestali cudzincami vo vlastnom štáte. Pri ochrane pôdy v žiadnom prípade neustúpime tlaku Európskej únie,“ uviedol s tým, že národniari zároveň pomohli podnikateľom. „Zrušili sme daňové licencie. Zvýšili sme paušálne výdavky pre živnostníkov, pričom zástupcovia živnostníkov neverili, že sa to podarí presadiť,“ konštatoval Bernaťák.

Pozitíva vidí predseda poslaneckého klubu národniarov aj v rezortoch, ktoré spravuje SNS. „Ministerstvo obrany štartuje popularizáciu dobrovoľnej vojenskej služby. Ministerstvo školstva presadilo zákon o športe, ktorý má priniesť poriadok vo financovaní športových zväzov. Pripravilo zásadnú reformu školstva,“ povedal. SNS a jej nominantka na ministerstve pôdohospodárstva Gabriela Matečná zas podľa Bernaťáka otvorila otázku dvojakej kvality potravín v EÚ, ktorá vďaka SNS rezonuje vo V4 aj celom východnom bloku. „Nedovolíme, aby naši občania boli v EÚ občanmi druhej kategórie,“ vyhlásil.

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu 23. marca 2016, na jej čele je predseda Smeru-SD Robert Fico. Po víťazstve vo voľbách v roku 2006 viedol koaličnú vládu Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS. Potom štyri roky stál na čele jednofarebnej vlády Smeru, ktorý získal v roku 2012 vyše 40-percentnú podporu voličov. Po minuloročných marcových parlamentných voľbách vznikla koaličná vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete. Na základe koaličných dohôd patrí Smeru-SD okrem premiérskeho kresla osem ministerských postov, SNS má vo vláde troch ministrov, Most-Híd mal pôvodne dvoch, dnes však už troch a Sieť jedného. Päť ministrov Smeru-SD pokračuje v práci v rezortoch, ktoré viedli v rokoch 2012-2016. Ide o podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ministra financií Petra Kažimíra, ministra práce Jána Richtera a ministra kultúry Mareka Maďariča. Bývalý minister životného prostredia Peter Žiga si presadol na stoličku ministra hospodárstva. Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadla bývalému šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu.

 

Rezortu zdravotníctva šéfuje exriaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. SNS má vo vláde ministra obrany Petra Gajdoša. Ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a rezort školstva vedie Peter Plavčan. Most-Híd vo vláde zastúpuje ako podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, minister životného prostredia László Solymos a tiež minister dopravy Arpád Érsék, ktorý nahradil v lete v kabinete jediného zástupcu Siete Romana Brecelyho.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies