Berlusconiho strana ukončila reformnú dohodu s Renzim

NETKY.SK • 4 Február 2015, 21:56 • 2 min
Berlusconiho strana ukončila reformnú dohodu s Renzim

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi stratil dnes významného politického spojenca: stredopravá strana Silvia Berlusconiho Forza Italia (FI) oznámila, že vypovedala dohodu s Renziho Demokratickou stranou (PD), ktorá vláde umožňovala presadzovanie dôležitých ústavných a inštitučných reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia predstaviteľov PD Renzi porušil dohodu tým, že s nimi nekonzultoval výber ústavného sudcu Sergia Mattarellu ako nového prezidenta krajiny. Parlament ho v sobotu zvolil za hlavu štátu, a to aj bez hlasov FI. Zjednotenie PD ohľadom voľby Matarellu sa všeobecne považuje za Renziho politické víťazstvo.

 

Renzi však týmto krokom ohrozil Berlusconiho podporu pre reformy, ktoré čakajú na schválenie v parlamente. Podporu reformám zaručovala tzv. "nazaretská dohoda", nazvaná podľa ústredia PD na ulici Via del Nazareno v Ríme, kde sa Renzi vlani v januári prvý raz stretol s Berlusconim.

 

"Nazaretská dohoda je porušená, zmrazená, ukončená," uviedol dnes Berlusconiho politický poradca Giovanni Toti. 

 

Zmena volebných pravidiel v Taliansku, ktorá by mala umožniť stanovenie jasného víťaza volieb a vytváranie stabilných vlád, bola Renziho prioritou od roku 2013, keď sa stal lídrom PD. Premiér chce tiež zrušiť taliansky Senát ako volenú komoru, čím by sa urýchlil proces prijímania legislatívy.

 

V týchto svojich snahách však Renzi naráža na odpor časti svojej strany. Pri presadzovaní reforiem v parlamente sa preto musel spoliehať na Berlusconiho podporu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies