Berlusconiho odsúdili za daňové úniky, do väzenia kvôli vysokému veku nenastúpi

NETKY.SK • 2 August 2013, 06:37 • 2 min
Berlusconiho odsúdili za daňové úniky, do väzenia kvôli vysokému veku nenastúpi

RÍM - Po mnohých procesoch dnes v Taliansku prvý raz definitívne odsúdili bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, avšak o kreslo v Senáte sa prinajmenšom zatiaľ nemusí obávať, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najvyšší taliansky súd potvrdil rozsudok voči Berlusconimu, ktorým ho za daňové úniky - súvisiace s jeho mediálnou spoločnosťou Mediaset - odsúdili na štyri roky väzenia. Súčasne mu zmiernili trest na jeden rok na základe zákona o amnestii z roku 2006.

Do väzenia ale 76-ročný Berlusconi vzhľadom na svoj vek ani tak ísť nemusí. Zvyšný rok môže absolvovať formou sociálnych prác. Kasačný súd v Ríme nariadil, aby odvolací súd opätovne preskúmal zákaz jeho pôsobenia vo verejných funkciách na päť rokov. Skrátenie zákazu navrhoval aj prokurátor.

Ak by bol najvyšší súd zákaz potvrdil, Berlusconi by prišiel o kreslo v Senáte. Jeho možné vylúčenie z pôsobenia v politike by mohlo mať dôsledky aj pre taliansku vládu. Berlusconi je so svojou stredopravou stranou najdôležitejším koaličným partnerom demokratov premiéra Enrica Lettu. Berlusconi však prisľúbil, že jeho strana bude Lettov kabinet naďalej podporovať.

Expremiérovi okrem toho hrozí ďalšia pohroma na súde, viaceré procesy proti mediálnemu podnikateľovi ešte pokračujú. V pikantnom "Ruby-procese" - v ktorom ide o sex s neplnoletými prostitútkami a zneužitie právomoci verejného činiteľa - ho súd prvého stupňa uznal za vinného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies