Berlusconi: Z funkcie ma vyhnal 'komplot' EÚ

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 13:36 • 2 min
Berlusconi: Z funkcie ma vyhnal 'komplot' EÚ

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi zopakoval dnes obvinenia, že bol prinútený odísť z funkcie na vrchole krízy v eurozóne v roku 2011 v dôsledku "komplotu" predstaviteľov Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Berlusconiho vyjadrenia prišli po tom, ako v Taliansku zverejnili výňatky z novej knihy bývalého amerického ministra financií USA Tima Geithnera, podľa ktorých predstavitelia EÚ oslovili vládu USA s projektom prinútenia Berlusconiho k rezignácii.
     

"Chceli, aby sme odmietli podporiť pôžičky MMF (Medzinárodného menového fondu) Taliansku, pokiaľ bude odmietať odstúpiť," citoval z Geithnerovej knihy o "úvahách nad finančnými krízami" taliansky denník La Stampa.
     

Geithner uviedol, že Spojené štáty to odmietli: "Nemôžeme mať jeho krv na našich rukách," vyhlásil.
     

Podľa Berlusconiho, ktorý si v súčasnosti po vlaňajšom odsúdení za daňové podvody odpykáva trest vo forme sociálnych prác, kniha ukazuje na "jasné porušenie demokratických pravidiel a útok na zvrchovanosť našej krajiny".
     

"Tento komplot je mimoriadne vážnou správou, ktorá potvrdzuje, čo už istý čas hovorím," povedal v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu Rai.
     

Sedemdesiatsedemročný miliardár, mediálny magnát a líder hlavnej talianskej stredopravej strany často obviňoval činiteľov EÚ i talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, že v roku 2011 zorganizovali "prevrat", aby ho zosadili z funkcie. Napolitano jeho tvrdenia o komplote odmietol ako "clonu".
     

Berlusconi vystupňoval útoky na Brusel a politických činiteľov eurozóny počas kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu, zrejme povzbudený prieskumami, ktoré ukazujú, že mnohí Taliani sú nespokojní s Európskou úniou.
     

Necelé dva týždne pred voľbami je jeho strana Forza Italia v prieskumoch na treťom mieste s podporou okolo 20 percent - za stredoľavou Demokratickou stranou premiéra Mattea Renziho (34 percent) a Hnutím piatich hviezd (25 percent).
     

Berlusconi odstúpil v novembri 2011 po mesiacoch napätia na finančných trhoch, ktoré spôsobili obavy, že investori by mohli odmietať nakupovať talianske dlhopisy, čo by mohlo spôsobiť platobnú neschopnosť Talianska, tretieho najväčšieho hospodárstva eurozóny, a rozbitie eurozóny.
     

Expremiér dnes zopakoval obvinenia, že Napolitano bol v kontakte s Montim, bývalým komisárom EÚ vymenovaným na čelo vlády technokratov po odstúpení Berlusconiho, už dlho pred vypuknutím finančnej krízy.
     

Montiho vláda zaviedla sériu úsporných opatrení zameraných na obnovenie dôvery na trhoch, nepodarilo sa jej však zastaviť prudký rast štátneho dlhu Talianska ani obnoviť hospodársky rast. Funkčné obdobie skončila hlboko nepopulárna u voličov, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies