Berlusconi vzbudil rozruch výrokmi o Mussolinim na deň holokaustu

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:07 • 2 min
Berlusconi vzbudil rozruch výrokmi o Mussolinim na deň holokaustu

Berlusconi vzbudil rozruch výrokmi o Mussolinim na deň holokaustu - Kultúra Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vyvolal dnes rozhorčenie svojimi pozitívnymi vyjadreniami na adresu niekdajšieho vodcu fašistického Talianska Benita Mussoliniho. Kontro

slovakia

left justify in out

imgBývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vyvolal dnes rozhorčenie svojimi pozitívnymi vyjadreniami na adresu niekdajšieho vodcu fašistického Talianska Benita Mussoliniho. Kontroverzné poznámky vyslovil v Miláne na okraji slávnosti venovanej Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu.

Berlusconi síce odsúdil Mussoliniho za rasové zákony namierené voči talianskym židom, fašistický diktátor však podľa neho vykonal aj mnoho dobrých vecí. "Rasové zákony sú najhoršou chybou Mussoliniho, ktorý v mnohých ďalších aspektoch robil dobre," vyhlásil Berlusconi. 

Súčasne obhajoval Mussoliniho spojenectvo s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Vtedajšia talianska vláda sa podľa Berlusconiho obávala prílišného vzostupu nemeckej moci a tak sa radšej dobrovoľne pridala na stranu Hitlera. 

Berlusconiho výroky okamžite odsúdili jeho politickí súperi z talianskej stredoľavej opozície, ale napríklad aj rabín Marvin Hier, zakladateľ Centra Simona Wiesenthala. 

Spomienkové zhromaždenia pri príležitosti medzinárodného dňa obetí holokaustu sa dnes konali aj v komplexe bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v južnom Poľsku, kde v období druhej svetovej vojny zahynulo minimálne 1,1 milióna prevažne židovských obetí. 

Pápež Benedikt XVI. varoval Európanov, aby nikdy nedopustili zopakovanie strašných udalostí holokaustu a bojovali proti každej forme nenávisti a rasizmu. 

Prezident USA Barack Obama vo vyhlásení ubezpečil, že Spojené štáty sú spolu s medzinárodným spoločenstvom odhodlané čeliť diktátorským režimom, ktoré sa dopúšťajú perzekúcie a zločinov proti ľudskosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona