Berlusconi neprišiel pred senátny výbor, ktorý ho zrejme vylúči z parlamentu

NETKY.SK • 4 Október 2013, 13:57 • 2 min
Berlusconi neprišiel pred senátny výbor, ktorý ho zrejme vylúči z parlamentu

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes neprišiel na zasadnutie výboru Senátu, ktorý podľa očakávania schváli jeho vylúčenie z hornej komory parlamentu po tom, čo ho súd v auguste odsúdil za daňové podvody. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Výsledok hlasovania proti expremiérovi sa všeobecne očakáva, pretože jeho spojenci sú v senátnom výbore v menšine v pomere 8:15. Nie je jasné, či bude výsledok oznámený v priebehu dneška alebo až v sobotu. Ak výbor pri hlasovaní zbaví Berlusconiho parlamentného kresla, plénum Senátu bude musieť schváliť toto rozhodnutie približne do dvoch týždňov.

Berlusconimu hrozí vylúčenie na základe zákona o bezúhonnosti, ktorý vykazuje odsúdených zákonodarcov z parlamentu. Členovia Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL) trvajú na názore, že zákon je protiústavný, hoci vlani zaňho sami hlasovali. Berlusconi čelí v súvislosti s augustovým odsúdením aj zákazu vykonávať verejnú funkciu, ale o dĺžke tohto zákazu ešte budú rozhodovať súdy.

Líder PdL sa kvôli celej záležitosti vyhrážal ukončením podpory veľkej koaličnej vlády premiéra Enrica Lettu. Nakoniec ho jeho vlastní stranícki rebeli donútili ustúpiť, ešte pred stredajším hlasovaním parlamentu o vyslovení nedôvery Lettovej vláde. Keby dnes Berlusconi prišiel pred senátny výbor, mal by šancu obhájiť sa. Jeho právnici sa na zasadnutie takisto nedostavili.

Expremiér vo štvrtok večer vyhlásil, že je obeťou spolitizovaného súdnictva, ktoré ho chce dostať preč z talianskej politiky. Berlusconi bol odsúdený na štyri roky väzenia za podvodné účtovníctvo v jeho rodinnej mediálnej firme Mediaset. Podľa zákona z roku 2006 sa mu tri roky z trestu odpočítali, takže si vzhľadom na svoj pokročilý vek musí odpykať iba rok domáceho väzenia alebo verejnoprospešných prác.

Berlusconi uviedol, že si je "absolútne istý", že keď sa odvolá na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) vo sídlom vo francúzskom Štrasburgu, dosiahne obnovu súdneho procesu a zrušenie pôvodného verdiktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies