Berlusconi: Moja rodina sa cíti byť prenasledovaná ako Židia za nacizmu

NETKY.SK • 6 November 2013, 16:48 • 2 min
Berlusconi: Moja rodina sa cíti byť prenasledovaná ako Židia za nacizmu

RÍM - Vodca talianskej opozície Silvio Berlusconi vyvolal nový spor prirovnaním situácie svojej rodiny k situácii Židov za vlády nemeckých nacistov.

slovakia

left justify in out

"Moje deti hovoria, že vedia, ako sa museli cítiť židovské rodiny počas Hitlerovho režimu. Naozaj sú všetci proti nám," citoval Berlusconiho žurnalista Bruno Vespa. Vyplýva to z úryvkov z jeho knihy, ktoré sa dnes dostali na verejnosť. Tieto slová rozhnevali prezidenta Zväzu talianskych židovských obcí (UCEI) Renza Gattegnu, ktorý pripomenul, že počas holokaustu prišlo o život vyše šesť miliónov Židov.

"Akékoľvek prirovnanie s tým, čo sa stalo Berlusconiho rodine, je nielen nevhodné a nepochopiteľné, ale tiež urážlivé voči pamiatke tých, ktorí stratili všetky svoje práva a svoje životy po strašnom a neopísateľnom utrpení," citovala Gattegnu agentúra DPA. Vespa je známy televízny politický komentátor a takmer každý rok vydáva knihu na základe rozhovorov s vedúcimi politickými osobnosťami. Jeho najnovšie dielo, zahŕňajúce Berlusconiho kontroverzné poznámky, má vyjsť v piatok.

Berlusconi odpovedal na otázku, či jeho deti nezvažujú predaj rozsiahleho rodinného mediálneho impéria, vydavateľských a poisťovacích spoločností a presťahovanie sa do cudziny pre pokračujúce súdne problémy ich otca. V auguste vyniesol súd nad škandálmi opradeným politikom štvorročný trest pre daňové podvody. Očakáva sa, že si odpyká iba jeden rok, a to výkonom verejnoprospešnej služby, stratí však svoje doživotné poslanecké kreslo v Senáte. Senát by podľa očakávaní mal hlasovať o vylúčení Berlusconiho z parlamentu 27. novembra. 

Bývalý premiér podal odvolanie voči rozsudkom, ktorými ho uznali vinným z ilegálneho využívania odpočúvaní, zneužívania moci a sexuálneho styku s neplnoletou. Čaká ho tiež nový proces pre obvinenia z podplatenia opozičného poslanca, ktorý sa má začať 11. februára.

Právne problémy má aj akciová spoločnosť jeho rodiny, Fininvest. V septembri prehrala posledné odvolanie voči súdnemu príkazu, aby uhradila obchodnému konkurentovi CIR asi 500 miliónov eur. Fininvest dostal pokutu, pretože vyšlo najavo, že v roku 1991 podplatil sudcu, aby rozhodol v jeho prospech vo veci boja o prevzatie vydavateľstva Mondadori. Proces prehrala spoločnosť CIR, vlastník médií, ktoré patria medzi najostrejších kritikov Berlusconiho.

Berlusconi popiera všetky obvinenia voči svojej osobe i rodinným firmám a trvá na tom, že sa stal obeťou spolitizovaných úradníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona