Berlusconi chce kandidovať vo voľbách do europarlamentu

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 18:00 • 2 min
Berlusconi chce kandidovať vo voľbách do europarlamentu

RÍM - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi chce kandidovať v májových voľbách do Európskeho parlamentu napriek tomu, že ho súd vlani odsúdil za daňové podvody a zakázal mu na dva roky výkon verejnej funkcie, v dôsledku čoho prišiel aj o kreslo v Senáte.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že bude kandidovať. Všetko nasvedčuje skvelému výsledku. Máme dobrý program, vynikajúcich kandidátov, veľké nadšenie našich zväzov a odhodlanie Berlusconiho kandidovať a viesť kandidátku strany Forza Italia," uviedol pre noviny La Stampa jeden z najbližších Berlusconiho spolupracovníkov Giovanni Toti, bývalý moderátor televíznych staníc mediálneho impéria Mediaset.

Berlusconi má na základe rozhodnutia Kasačného súdu v Ríme z augusta 2013 zákaz kandidovať do volených funkcií počas obdobia šiestich rokov. Zatiaľ si ešte neodpykal jeden rok trestu odňatia slobody, ktorý vzhľadom na svoj vek strávi buď v domácom väzení, alebo verejnoprospešnými prácami.

Podľa odborníkov na talianske právo, na ktorých sa odvolala agentúra DPA, nie je možnosť, ako by mohol Berlusconi kandidovať do europarlamentu vo voľbách v Taliansku. Teoreticky by sa však mohol stať poslancom Európskeho parlamentu, ak by kandidoval v inom členskom štáte EÚ, ale len za predpokladu, že by sa vzdal talianskeho občianstva a prijal občianstvo nové.

"Domnievam sa, že by to bolo vážnym narušením práva na zastúpenie talianskych konzervatívcov v EP, ak by Berlusconi nemohol kandidovať," konštatoval Toti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona