Berlusconi a Liga Severu chcú ukončiť migráciu do Talianska; zatiaľ nemajú dosť percent

NETKY.SK • 8 Január 2018, 12:06 • 2 min
Berlusconi a Liga Severu chcú ukončiť migráciu do Talianska; zatiaľ nemajú dosť percent

RÍM - Tri talianske pravicové strany sa dohodli na spoločnom manifeste k marcovým parlamentným voľbám. Prisľúbili znížiť dane, obmedziť prílev migrantov a nezvyšovať dôchodkový vek.

slovakia

left justify in out

Strana Forza Italia (Vpred Taliansko) expremiéra Silvia Berlusconiho a jej dvaja spojenci - pravicová Liga Severu (LN) a hnutie Bratia Talianska (Fratelli d’Italia) - sú považovaní za favoritov volieb vypísaných na 4. marca. Neočakáva sa však, že získajú parlamentnú väčšinu, píše agentúra Reuters.

 

Vedúci predstavitelia týchto troch strán sa v nedeľu po prvýkrát radili o tom, akú stratégiu zvoliť pri vedení volebnej kampane. Z tohto stretnutia vzišlo krátke vyhlásenie, v ktorom zúčastnení lídri zdôraznili spoločné politické priority.

 

"Menej daní, menej byrokracie, menej záväzkov voči Európe, viac pomoci tým, ktorí to potrebujú, viac bezpečnosti pre každého," uvádza sa vo vyhlásení vydanom po štvorhodinových rozhovoroch, ktoré sa uskutočnili v jednej z Berlusconiho luxusných vil.

Jedným z ich prvoradých cieľov po získaní moci by bolo odstrániť "škodlivé vplyvy" legislatívy z roku 2011 - najmä nepopulárne postupné zvýšenie dôchodkového veku, ktorú navrhla ministerka sociálnych vecí Elsa Fornerová.

 

Taliansko stále vynakladá viac ako 16 percent svojho domáceho hrubého produktu na štátom poskytované dôchodky, po Grécku ide o druhé najväčšie percento v Európe. Ekonómovia varujú, že zrušenie dôchodkovej reformy by stálo miliardy eur a znepokojilo by finančné trhy.

 

Zákon nie je medzi Talianmi populárny a jeho zrušenie je hlavnou prioritou v programe Ligy Severu, na čele ktorej stojí Matteo Salvini.

 

Ten na Twitteri uviedol, že na nedeľňajšom stretnutí sa s ostatnými lídrami strán dohodli aj na vyhostení všetkých nelegálnych migrantov z krajiny a na "prevzatí kontroly" nad hranicami Talianska, ktoré v súčasnosti patrí do schengenskej zóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies