Berlínskeho atentátnika mali k útoku na vianočný nahovoriť islamisti

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 09:12 • 2 min
Berlínskeho atentátnika mali k útoku na vianočný nahovoriť islamisti

BERLÍN - Páchateľ decembrového útoku na vianočný trh v Berlíne pristúpil k tomuto činu po naliehaní jedného alebo viacerých ďalších prívržencov organizácie Islamský štát (IS). Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu priniesli nemecké rozhlasové stanice WDR a NDR, ako aj denník Süddeutsche Zeitung.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Neúspešný žiadateľ o azyl tuniského pôvodu Anis Amri pôvodne vlani v októbri zamýšľal odísť do oblastí ovládaných IS, namiesto toho však od neho požadovali vykonanie útoku. Teroristická organizácia si totiž uvedomila jeho "výnimočný potenciál", uviedli spomenuté médiá s odvolaním sa na zdroje spojené s vyšetrovaním tohto prípadu.

 

Podľa zverejnených informácií si Amri bezprostredne pred útokom vymieňal informácie s jedným členom IS, o ktorom sa predpokladá, že išlo o tzv. inštruktora.

 

Berlínsky útok z 19. decembra 2016, pri ktorom Amri vrazil uneseným kamiónom do ľudí na vianočnom trhu, si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. Amriho po niekoľkých dňoch zastrelili policajti na predmestí talianskeho mesta Miláno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies