Berlinale 2012 začína svetovou premiérou filmu Zbohom kráľovná

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:49 • 2 min
Berlinale 2012 začína svetovou premiérou filmu Zbohom kráľovná

Berlinale 2012 začína svetovou premiérou filmu Zbohom kráľovná - Kultúra Svetovú premiéru francúzsko-španielskeho historického filmu Zbohom kráľovná (Les adieux a la reine) uvidia diváci v nemeckej metropole vo štvrtok večer pri slávnostnom otvorení 62. r

slovakia

left justify in out

imgSvetovú premiéru francúzsko-španielskeho historického filmu Zbohom kráľovná (Les adieux a la reine) uvidia diváci v nemeckej metropole vo štvrtok večer pri slávnostnom otvorení 62. ročníka tamojšieho medzinárodného filmového festivalu, známeho ako Berlinale.
      Otváracia snímka prehliadky, ktorú nakrútil s Diane Krugerovou v úlohe Marie Antoinetty francúzsky režisér Benoit Jacquot, je jedným z 18 súťažných filmov uchádzajúcich sa o hlavnú trofej festivalu - Zlatého medveďa.
      Až trojnásobné zastúpenie v súťaži bude mať tentoraz usporiadajúce Nemecko, a to vďaka snímkam režisérov Christiana Petzolda (Barbara), Matthiasa Glasnera (Gnade, Milosť) a Hansa-Christiana Schmida (Was bleibt, Čo zostáva).
      Americkú kinematografiu zastupuje v hlavnej súťaži tentoraz film Billyho Boba Thorntona Jayne Mansfield's Car (Auto Jayne Mansfieldovej), v ktorom si popri režisérovi zahrali aj Robert Duvall, John Hurt alebo Kevin Bacon.
      Z vyspelých európskych kinematografií budú mať žeravé želiezko v ohni Taliani vďaka novinke bratov Tavianiovcov Cesare deve morire (Cézar musí zomrieť), ale aj Gréci, Portugalci a Španieli. 
      Zo stredoeurópskeho regiónu prichádza maďarský súťažný film Csak a szél (Iba vietor), ktorý nakrútil Bence Fliegauf. Na dánskej produkcii Nikolaja Arcela En Kongelig Affaere (Kráľovská aféra) s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe sa koprodukčne podieľali aj Nemecko, Švédsko a Česká republika.
      Českú kinematografiu bude v Berlíne zastupovať absolventský film Slovinca Olma Omerzua, ktorým ukončil štúdium na pražskej FAMU, Příliš mladá noc. Túto snímku uvedú však v sekcii Forum.
      Kým ČR ani Slovensko v hlavnej súťaži vlastný film mať nebudú, o Zlatého medveďa sa budú uchádzať i snímky z Číny, Filipín (s Isabelle Huppertovou v hlavnej úlohe), Indonézie, Senegalu, ale aj Kanady.
      O laureátoch Berlinale 2012 rozhodne medzinárodná odborná porota, ktorej bude tentoraz predsedať britský filmár Mike Leigh.
      Ďalšími členmi tohto grémia budú holandský fotograf a filmár Anton Corbijn, ale aj iránsky režisér Asghar Farhadi, ktorého vlani na Berlinale víťazný film Odlúčenie Nadera a Simin je medzi kandidátmi na Oscara pre najlepší zahraničný film roka. 
      V porote zasadnú i francúzsko-britská herečka Charlotte Gainsbourgová, jej americký kolega Jake Gyllenhaal a nemecká herečka Barbara Sukowa. Ostávajúcimi členmi osemčlennej poroty sú francúzsky režisér Francois Ozon a alžírsky spisovateľ Bú Alám Sansál (Boualem Sansal).
      V dejisku festivalu, ktorý potrvá do 19. februára, zaznamenali v predvečer otvorenia prvé odrieknutie, respektíve odloženie avizovanej návštevy niektorej z celebrít. Pre silné prechladnutie, sprevádzané horúčkou, sa zatiaľ ospravedlnila bollywoodska hviezda číslo jeden - indický herec Shah Rukh Khan (46), ktorý by však predsa len rád stihol na sobotu naplánovanú premiéru svojej novinky Don - The King Is Back.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies