VIDEO Berlín si uctil Davida Bowieho pamätnou tabuľou

NETKY.SK • 22 August 2016, 16:07 • 2 min
VIDEO Berlín si uctil Davida Bowieho pamätnou tabuľou

BERLÍN - V nemeckej metropole Berlín odhalili dnes pamätnú tabuľu zosnulému britskému rockovému spevákovi Davidovi Bowiemu, ktorý v niekdajšej západnej časti mesta v 70. rokoch strávil niekoľko rokov počas nahrávania troch štúdiových albumov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Porcelánovú tabuľu slávnostne osadili na priečelí obytného bloku v berlínskej štvrti Schöneberg na ulici Hauptstrasse, kde Bowie v rokoch 1976-78 zdieľal byt s americkým punkrockovým hudobníkom Iggym Popom. Bowie sa do Západného Berlína presťahoval so zámerom zbaviť sa heroínovej závislosti.

 

Tabuľa pripomína, že v uvedenom čase Bowie vytvoril v meste tri albumy: Low (1977), Heroes (1977) a Lodger (1979), ktoré vošli do hudobnej histórie ako tzv. berlínska trilógia. Albumy boli nahraté v štúdiu Hansa, neďaleko bývalého Berlínskeho múru, ktorého pozostatky sa tam nachádzajú dodnes.

 

Na pamätnej tabuli je uvedený aj verš z Bowieho skladby Heroes: "We can be heroes, just for one day" (Môžeme byť hrdinami, hoci len na jeden deň). Pieseň odráža ducha doby studenej vojny a podľa berlínskeho starostu Michaela Müllera sa stala "hymnou vtedajšieho rozdeleného mesta".

 

David Bowie bol "symbolom kozmopolitnej a tolerantnej atmosféry mesta", uviedol starosta pri odhaľovaní plakety. Podľa neho hudobník priblížil túto kultúrnu metropolu množstvu ľudí po celom svete. Odkazy na berlínsky pobyt možno nájsť v texte k Bowieho skladbe "Where Are We Now" z jeho predposledného albumu The Next Day (2013).

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona