Berlín si pre zadržaných aktivistov predvolal tureckého veľvyslanca

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 16:20 • 2 min
Berlín si pre zadržaných aktivistov predvolal tureckého veľvyslanca

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo tureckého veľvyslanca v súvislosti s prípadom zadržania nemeckého občana a ďalších ľudskoprávnych aktivistov, ktorí sú obvinení z údajnej podpory teroristickej skupiny. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hovorca rezortu nemeckej diplomacie povedal, že veľvyslancovi bolo "veľmi jasne" tlmočené stanovisko Nemecka, podľa ktorého sú tieto zatknutia neopodstatnené a vyzvali ho, aby sprostredkoval Ankare požiadavku Berlína na okamžité prepustenie týchto aktivistov.

 

Minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel preruší svoju letnú dovolenku, aby reagoval na túto podľa hovorcu "dramatickú eskaláciu". Istanbulský súd v utorok rozhodol, že šesť ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky tureckej pobočky Amnesty International (AI) bude vo vyšetrovacej väzbe až do procesu.

 

Idil Eserovú a päť ďalších osôb vrátane dvoch zahraničných lektorov zo Švédska a Nemecka a ich tureckých kolegov obvinili z podpory bližšie nešpecifikovanej teroristickej organizácie. Aktivistov zadržali 5. júla, keď sa zúčastňovali na konferencii o digitálnej bezpečnosti na ostrove Büyükada ležiacom neďaleko Istanbulu. Stalo sa tak mesiac po tom, ako polícia zatkla Tanera Kiliča, predsedu správnej rady tureckej pobočky Amnesty International.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies