Berlín je hniezdo salafistov, miestne úrady sa obávajú útokov

NETKY.SK • 22 Január 2018, 07:34 • 2 min
Berlín je hniezdo salafistov, miestne úrady sa obávajú útokov

BERLÍN – Za posledných šesť rokov sa počet salafistov žijúcich v nemeckom hlavnom meste zdvojnásobil. Zvýšila sa aj ich snaha o zorganizovanie teroristických útokov.

slovakia

left justify in out

Podľa tajných služieb iba zlomok z nich sú utečenci, ktorí prišli do krajiny, pretože v ich domovoch zúri vojna. Väčšina berlínskych radikálnych moslimov žije v Nemecku už dlhší čas.

 

Sú starší, než sa predpokladalo a pravidelne sa stretávajú v miestnych mešitách. Väčšina z nich pochádza z Ruska, Turecka či Libanonu. Títo muži sú salafisti, radikálni vyznávači tzv. tvrdého islamu. Podľa zistení tajnej služby, ich počet rapídne narastá. Za posledných 6 rokov sa takmer zdvojnásobil. Rovnako tak rastie aj vôľa páchať násilie na nevinných ľuďoch, uvádza sa v správe civilnej kontrarozviedky, ktorá spresňuje údaje o berlínskej salafistickej scéne.

 

V súčasnosti ich v Berlíne žije približne 950, z 90% ide o mužov, ktorý tu žijú už niekoľko rokov. Polovica z nich má dokonca nemecké občianstvo, tretinu z nich tvoria občania z Turecka, Libanonu a Sýrie. Menšiu časť tvoria ruský občania, pochádzajúci zo severného Kaukazu. Priemerný vek týchto salafistov dosahuje 34 rokov.

 

Migračná vlna sa výrazným spôsobom na súčasnom stave neprejavila, tajné zložky zaznamenali 27 radikálnych moslimov, ktorí sa pridali k týmto salafistom. Väčšina je zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a Ruska. Na rozdiel od ostatných salafistov sú mladí, ich priemerný vek dosahuje ledva 17 rokov, no odhodlanie páchať útoky im nechýba.

 

V porovnaní s rokom 2011, kedy ich žilo v Berlíne približne 350, minulý rok v marci ich bolo už 850. Súčasný stav bude pravdepodobne o niečo vyšší. Tajné zložky považujú za bezpečnostné riziko až 420 z nich.

 

Salafisti majú v Berlíne slušné zázemie. Organizujú sa v klanoch, mnohí z nich sa podieľajú na organizovanom zločine. V priebehu rokov si vytvorili podpornú infraštruktúru v podobe kníhkupectiev alebo malých obchodov s potravinami či oblečením.

 

Stredobodom ich fungovania sú mešity, najmä tie vo štvrtiach Moabit, Neukölln, Tempelhof, Kreuzberg a Wedding. Predovšetkým dve veľké mešity v Neuköllnu a Tempelhofu spravodajská služba považuje za tie najvýznamnejšie, kde sa rozhoduje o útokoch. Na tú z Moabitu bol dokonca napojený aj Tunisan, ktorý zaútočil na vianočné trhy v Berlíne.

 

Túto mešitu miestne úrady zavreli na dva mesiace po útokoch, neskôr ju nechali opäť otvoriť. Problém to však nevyriešilo, salafisti sa stretávajú na iných miestach. Tento problém sa týka celého Nemecka, nie len hlavného mesta. Kontrarozviedka eviduje až 11-tisíc salafistov, ktorí sú roztrúsení po celej krajine.  

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies