Berlín a Paríž vyzvali, aby Minská dohoda nadobudla plnú platnosť do konca roka

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 07:14 • 2 min
Berlín a Paríž vyzvali, aby Minská dohoda nadobudla plnú platnosť do konca roka

PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande v piatok telefonicky hovorili s najvyššími predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny ohľadom situácie na východnej Ukrajine. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters, citujúc úrad francúzskej hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Tieto štyri krajiny sa vo februári dohodli na balíčku opatrení známom ako "Minsk II", ktorý si kladie za cieľ ukončiť vojenské napätie vo východných častiach tejto bývalej sovietskej republiky. Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil pracovnú verziu zákona, ktorý priznáva dvom separatistickým oblastiam väčšiu samosprávu.

 

"Túto dynamiku treba udržiavať i naďalej, aby tak minské opatrenia nadobudli plnú účinnosť do konca roka. Tieto politické kroky musia prísne rešpektovať bezpečnostné záväzky, ktoré učinili všetky strany," uviedol úrad francúzskeho prezidenta.

 

Konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami sa v ostatných týždňoch napriek dohode o prímerí opäť zintenzívnil.

 

Podľa návrhu, ktorý schválil parlament v Kyjeve, sa regionálne voľby nebudú konať na Kryme, ktorý anektovalo Rusko, ani na povstaleckých územiach na východe. Dôvodom je bezpečnostná situácia a skutočnosť, že ukrajinskí úradníci do týchto oblastí nemajú prístup.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona