Béreš navrhol opatrenia na zlepšenie situácie v bývaní

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 14:34 • 2 min
Béreš navrhol opatrenia na zlepšenie situácie v bývaní

BRATISLAVA - Napriek pokračujúcemu oživeniu stavebnej produkcie po šiestich rokoch prepadu sú pre rozvoj sektora bývania na Slovensku potrebné viaceré opatrenia. Zvýšenie podpory stavebníctva cez komplexnú podporu regiónov so zamestnávaním dlhodobo nezamestnaných či urýchlené prijatie nového stavebného zákona, ktorý obmedzí nárast čiernych stavieb, to sú dva zo siedmich návrhov na zlepšenie situácie v tejto oblasti. Predstavil ich predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. (PSS) Imrich Béreš.

slovakia

left justify in out

"Podiel začatých a dokončených bytov je relatívne nízky. Vnímame výraznú zaťaženosť dopravy, chýbajúcu infraštruktúru v regiónoch a nedostatočnú výstavbu nových bytov," informoval Béreš v piatok na stretnutí s médiami. Podpora stavebníctva je podľa neho možná v zaostalejších okresoch aj cez dotácie od štátu a pomoc pre malých podnikateľov, čím by sa vytvorili udržateľné pracovné miesta.

 

"Máme veľmi značnú komunitu sociálne slabého obyvateľstva, rómskeho obyvateľstva, ktoré je dlhodobo nezamestnané a pri množstve exekúcií sa ani nechystá zamestnať. Treba sa zamyslieť nad tým, či nevytvárať sociálne podniky v okresoch, ktoré majú veľmi vysokú nezamestnanosť," povedal Béreš s tým, že by tak bolo možné dať prácu dlhodobo nezamestnaným.


Dôsledkom neschválenia nového stavebného zákona (súčasný je z roku 1976) je podľa šéfa PSS veľké množstvo tzv. čiernych stavieb, zdĺhavé stavebné a územné konanie, ako aj možná dodatočná legalizácia čiernych stavieb. "Na Slovensku je veľmi obľúbeným športom chaotická výstavba, ktorá je dôsledkom chýbajúceho mechanizmu sankcií. Územnoplánovacia dokumentácia nie je nariadená zákonom a nedostatočná kontrola ohrozuje kvalitu a bezpečnosť realizácie," upozornil Béreš.


Tvrdí, že v novom stavebnom zákone treba zjednodušiť a spojiť proces územného a stavebného konania, všetky procesy v stavebnom konaní digitalizovať a vybavovať elektronicky, ako aj skrátiť a dodržiavať termíny úradmi. Potrebné sú podľa neho tiež tvrdšie postihy za nedodržiavanie zákona a regulatívov, odstraňovanie čiernych stavieb namiesto ich dodatočnej legalizácie.


Pri výstavbe nových bytov by podľa Béreša mali byť prioritou štartovacie byty pre mladých a komerčné nájomné byty by sa mali stavať s účasťou súkromného sektora. "Je potrebné motivovať, aby súkromný sektor vstúpil na túto pôdu vo veľkom. Aby súkromné spoločnosti mali možnosť čerpať dotácie, zapojiť neziskové organizácie a financovania výstavby nájomných bytov cez stavebné sporenie," povedal Béreš. Napríklad, PSS podporila výstavbu obecného nájomného domu v Seliciach v okrese Šaľa. Slovensko má podľa štatistík v Európskej únii najvyšší podiel mladých ľudí do 35 rokov (56,4 %) žijúcich stále s rodičmi. Priemerná cena bytov v SR v pomere k priemernej mzde je stále príliš vysoká.


Béreš považuje za dôležité takisto zintenzívnenie obnovy bytového fondu aj s pomocou stavebného sporenia. Zhruba 80 % bytov na Slovensku má viac ako dvadsať rokov, obnova starých domov ani výstavba nových bytov nie sú dostatočné. V počte bytov na tisíc obyvateľov je SR s 326 bytmi dlhodobo na chvoste EÚ. Možnosti na zlepšenie stavu v bývaní vidí aj vo zvyšovaní finančnej gramotnosti obyvateľstva v odbornom vzdelávaní, v primeranom a odbornom prístupe k ochrane spotrebiteľa pri finančných službách na bývanie a v zachovaní legislatívnej stability pre stavebné sporenie, vrátane objektívneho vzorca na výpočet štátnej prémie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona