Béreš: Jednotný európsky dohľad nad bankami je zbytočný byrokratický krok

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 12:20 • 2 min
Béreš: Jednotný európsky dohľad nad bankami je zbytočný byrokratický krok

BRATISLAVA - Banky sú v posledných rokoch vnímané politikmi ako nepriateľ číslo jeden. Platí to nielen na Slovensku, ale aj inde vo svete.

slovakia

left justify in out

Povedal v rozhovore pre TASR predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne a člen Prezídia Slovenskej bankovej asociácie Imrich Béreš. "Nesúhlasím s tým, pretože banky sú krvou hospodárstva. Ak nefungujú dobre, tak sa ani ekonomika nerozvíja. Zisk v ktoromkoľvek odvetví sa však nesmie považovať za trestný čin," zdôraznil Béreš s tým, že podmienky na podnikanie bánk v Európskej únií sa zhoršili. 
      

V tejto súvislosti kritizuje zavedenie jednotného európskeho bankového dohľadu s tým, že ide o represiu a nie prevenciu. "Prijímajú sa stovky analytikov na úrovni Európskej centrálnej banky, ktorých úlohou bude kontrolovať, už aj tak kontrolované. Až 85 % bankového sektora v Európe nebude kontrolovať národný, ale európsky bankový dohľad. Spôsob dohľadu bánk to skomplikuje a vidím to ako zbytočný byrokratický krok," konštatoval Béreš.
      

Podľa Béreša banky vinia z rozpútania globálnej finančnej krízy, no nie je správne všetky hádzať do jedného vreca. "V pozadí krízy sú primárne investičné banky v USA. To je potrebné presne pomenovať. Politici stanovili regulatívy, ktoré americké investičné banky plne využili. Prakticky neboli pod kontrolou národného regulátora a robili si, čo chceli. Z toho vznikla bublina, ktorá sa rozšírila do celého sveta. Európske banky sú v tomto smere menej vinné ako investičné banky v USA," dodal slovenský bankár, ktorý očakáva v najbližšom období zmeny v európskom bankovníctve, vrátane fúzií a zmien vlastníctva. 
      

"Myslím si, že v krátkej dobe nastane isté preskupenie síl. Predpokladám, že do európskych bánk príde veľa ruského a čínskeho kapitálu," uzavrel Béreš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies