Berényi: Vozový park cestárov treba obnoviť

NETKY.SK • 31 Január 2015, 13:01 • 2 min
Berényi: Vozový park cestárov treba obnoviť

TRNAVA - V záujme zníženia počtu kalamitných situácií na cestách podpredseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) József Berényi vidí riešenie v obnovení vozového parku cestárov. Podľa jeho slov to vyžaduje vzniknutá dopravná situácia uplynulých dní.

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcom týždni husté sneženie a silný vietor spôsobili pracovníkom Správy a údržby ciest (SÚC) problémy v Dunajskostredskom a Galantskom okrese, v piatok (30.1.) snehovou pokrývkou boli viac zasiahnuté okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany. „Objektívne problémy z hľadiska cestárov vznikli po dopravných nehodách. Na viacerých miestach sa kamióny prevrátili a zablokovali cesty, čím pozastavili prácu odhŕňacích vozidiel,“ uviedol podpredseda kraja. Na ceste ostali stáť aj osobné vozidlá, pod ktorými sneh zamrzol a vytvorila sa akási betónová vrstva na asfalte, ktorá sa veľmi ťažko odstraňuje.
      

Podľa Berényiho TTSK sa bude musieť zaoberať aj zastaraným vozovým parkom. Ako uviedol, zatarasenie ciest dopravnými nehodami je jedna vec, na druhej strane treba hovoriť aj o technickom stave vozidiel SÚC. „Cestári majú k dispozícií aj 30-ročné autá. Ako sa ukázalo, takáto záťaž sa nedá absolvovať tak efektívne ako s novšími vozidlami. Je to veľká výzva pre nás, aby sme našli finančné prostriedky v budúcich rozpočtoch. Vozový park treba obnoviť,“ konštatoval Berényi. Dodal, že riaditelia SÚC TTSK viackrát informovali o tom, že neustále zaťaženie spôsobuje častú poruchu technického zariadenia. Pracovníci SÚC nielen priebežne čistili jednotlivé úseky, ale opravovali aj autá. „Vyradenie jedného vozidla pociťuje celý okres,“ podčiarkol podpredseda.
      

Berényi zároveň upozornil, že riešením môže byť požičiavanie odhŕňacích vozidiel z iných okresov kraja, respektíve z iných krajov. Úspešné bolo napríklad pred pár dňami posunutie techniky z Trnavy do Dunajskej Stredy. V prípade, že je zasnežený celý kraj alebo celá oblasť, táto možnosť neprichádza do úvahy. Treba zvážiť aj druhú alternatívu, že by SÚC spolupracovala aj so súkromnou sférou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies