Berényi: Tému autonómie SMK otvorí až po komunálnych voľbách

NETKY.SK • 15 September 2014, 08:05 • 2 min
Berényi: Tému autonómie SMK otvorí až po komunálnych voľbách

BRATISLAVA – Strana maďarskej komunity (SMK) nebude pred komunálnymi voľbami otvárať tému autonómie južných regiónov Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Momentálne, keď sa pripravujeme na miestne voľby, do tejto témy ďalej nejdem. Aj z toho dôvodu, aby som nekazil šance našim kandidátom na primátorov a starostov. Príde čas, keď zverejníme naše návrhy, čo sa týka menšinovej politiky Slovenska, pravdepodobne po komunálnych voľbách," povedal v diskusii na portáli Teraz.sk predseda SMK József Berényi.
      

Dodal, že jeho strana plne rešpektuje hranice a územnú celistvosť Slovenskej republiky a o tému autonómie má záujem najmä v súvislosti so snahou zvrátiť negatívny trend v početnosti maďarskej menšiny na Slovensku. Počet Maďarov na Slovensku sa totiž od začiatku deväťdesiatych rokov znížil o stodesaťtisíc. "Bude to všetko v súlade s ústavou Slovenskej republiky, v dobrom úmysle, aby sme si mohli zachovať svoju identitu, nenarúšať slovensko – maďarské vzťahy, nenarúšať pokoj, ktorý tu je, všetko v súlade s európskymi normami," naznačil. "Dúfam, že môžeme aspoň otvoriť dialóg o týchto otázkach. V Rumunsku prebieha o samosprávnych otázkach otvorenejší dialóg, ako na Slovensku," zdôraznil Berényi.
      

"Vnímame, akým spôsobom reaguje na slovo autonómia slovenská verejnosť, respektíve slovenská politika. Treba zdôrazniť, že rešpektujeme hranice a územnú celistvosť Slovenska. Ak by sme mali nejaké zákulisné plány, nikdy by sme nepodporili vstup Slovenska do EÚ a NATO," podčiarkol. "Prispeli sme k tomu, aby bolo Slovensko bezpečné a aby boli zabezpečené štátne hranice. Ale hľadáme všetky ústavné možnosti, aby sme zabránili tomu, aby povedzme o šesťdesiat - sedemdesiat rokov zanikla na Slovensku maďarská menšina," dodal predseda SMK.
      

Za veľký problém považuje určitú nedôveru väčšinového národa k maďarskej menšine, ktorá podľa neho pretrváva aj v súčasnej atmosfére pomerne dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Prejavuje sa podľa neho aj v tom, že Slovensko stále neumožňuje svojim občanom získať súčasne aj občianstvo svojho južného suseda. Aj z týchto dôvodov sa rozhodol naďalej nezverejňovať, ako dopadla jeho avizovaná žiadosť o maďarské občianstvo. 


"Moje stanovisko je také isté, ako predtým. Ja takýmto spôsobom protestujem proti zlému zákonu. Vďaka tomu, že tento zákon platí, Slovensko stráca v zahraničí veľmi vzácnych ľudí," vyhlásil na margo slovenskej legislatívy, na základe ktorej prijatím občianstva iného štátu občan stráca to slovenské. "Je tu niekedy obrovská nedôvera voči Maďarsku a maďarskej menšine. Keby náhodou Európska únia, a to nie je vylúčené, po piatich, alebo desiatich rokoch povedala, že si štáty EÚ navzájom uznajú občianstva, zistili by sme, že nič zvláštneho sa nestalo," dodal. "Na území Slovenska platia zákony slovenského parlamentu a každý je súdený na základe slovenských zákonov. Táto hrozba je umelo nafúknutá a dúfam, že ústavný súd, ktorý sa touto otázkou bude zaoberať 17. septembra, povie verdikt, že štátne občianstvo iného štátu, priateľského štátu, suseda, nemôže byť hrozbou pre Slovensko," uzavrel Berényi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona