Berényi: Slovensko-maďarskú základnú zmluvu by bolo potrebné upraviť

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:12 • 2 min
Berényi: Slovensko-maďarskú základnú zmluvu by bolo potrebné upraviť

BRATISLAVA - Podmienky na zachovanie maďarskej menšiny na Slovensku sa zmenili - bolo by potrebné rozšíriť inštitucionálny a finančný rámec potrebný na toto zachovanie, čo by sa malo odzrkadliť aj v slovensko-maďarskej základnej zmluve. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas predseda Strany maďarskej komunity József Berényi.

slovakia

left justify in out

K aktualizácii zmluvy podpísanej v roku 1995, ktorej cieľom bolo riešiť vzájomné vzťahy Maďarska a Slovenskej republiky pred vstupom oboch krajín do Európskej únie, by podľa Berényiho bolo potrebné pristúpiť najmä kvôli tomu, že v období po jej schválení klesol počet príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku o 110.000.

 

"Základné podmienky na zachovanie tohto spoločenstva na Slovensku sa zmenili; je potrebné rozšíriť inštitucionálny a finančný rámec zachovania, na čo by základná zmluva mala zareagovať v každom prípade aj v textovej forme," vyhlásil predseda SMK, ktorý v pondelok rokoval v Bratislave s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Tiborom Navracsicsom.

 

Berényi podotkol, že v roku 1995 v optimistickej nálade po zmene režimu počet Maďarov žijúcich na Slovensku stúpol, teraz však priebežne klesá, na čo by mala odpovedať základná zmluva.

 

"Situáciu, žiaľ, komplikuje skutočnosť, že v roku 2016 budú parlamentné voľby, ak by sme sa však v riešení týchto otázok stále prispôsobovali situácii, nikdy by sme ich nevyriešili," dodal predseda SMK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies