Berényi: Diplomaticky povedané, voľby dopadli zvláštne

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 11:07 • 2 min
Berényi: Diplomaticky povedané, voľby dopadli zvláštne

BRATISLAVA - Tradičné strany, Smer-SD, Most–Híd aj KDH, v týchto voľbách stratili voličov. A netradičné strany, ako napríklad OĽaNO, ale aj SaS, nehovoriac už o Borisovi Kollárovi, získali oveľa viac, ako sa predpokladalo.

slovakia

left justify in out

„Diplomatický jazyk hovorí, že výsledky volieb sú zvláštne. Zvláštne u diplomatov znamená šokujúce,“ povedal v TABLET.TV expredseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi.

 

„Súhlasím s komentátorom, ktorý napísal, že súčasná debata na sociálnych sieťach zmení politickú kultúru. Ako keby niektorí voliči pozerali na politiku ako na reality šou Vyvolených, otázka hlasu hovorí o tom, kto bude vyvolený a kto sa dostane do vily,“ poznamenal Berényi. „Pre niektorých voličov je to viac o šou ako o hodnotách a skutočných myšlienkach, aspoň o tom hovoria výsledky,“ dodal.

 

Jeho strana dosiahla v týchto voľbách približne rovnaké výsledky ako pred štyrmi rokmi. Na postup do parlamentu to nestačilo a Berényi sa preto vzdal predsedníckeho postu. Až do júnového kongresu povedie SMK László Szigeti.

„Výsledok (SMK, pozn. TASR) nebol prekvapujúci, ale nebol to ani dobrý výsledok. Stranu som viedol do parlamentných volieb po druhý raz. V roku 2012 sme získali 4,3 percenta, teraz sme získali 4,04 a stratili sme približne 3000 hlasov. Nepodarilo sa naše hlasy navýšiť, dokonca sme stratili. Preto som si myslel, že je súčasťou politickej kultúry, aby som vyvodil konzekvencie, odstúpil a nechal to na iného človeka,“ konštatoval Berényi.

 

„Zároveň si myslím, že viac ako 100.000 hlasov, čo sme dostali, je dostatočný počet na to, aby strana pokračovala, aby sme nezanikli. Sme aj finančne do určitej miery zabezpečení, lebo dostaneme od štátu peniaze na základe zákona,“ pripomenul, že strany so ziskom viac ako tri percentá majú nárok na finančnú podporu štátu.

 

Z dlhodobého hľadiska má SMK podľa neho problém v tom, že je silná v niektorých regiónoch, ale nevie sa dostať do parlamentu. „Máme veľmi stabilnú voličskú základňu, ale na postup to nestačí,“ poznamenal Berényi. „Máme veľmi silné regionálne štruktúry, preto sme silní v komunálnych a regionálnych voľbách. V parlamentných voľbách je to ťažšie aj preto, že nie sme v celoštátnych médiách. Nedostaneme sa do veľkých diskusií, s výnimkou predvolebných. A naša konkurencia na južnom Slovensku, Most–Híd, má na svojom čele človeka, ktorý je v politike 25 rokov a nemusí zápasiť s tým, aby ho ľudia poznali,“ pripomenul.

 

Nový predseda SMK by podľa neho mal byť človek, ktorý má predstavu o budúcnosti strany, je trpezlivý a má empatiu.„Najťažšia úloha nebol zápas s konkurenciou či tým, že sme boli mimo parlamentu, ale udržať stranu pokope. Zároveň prebehla v strane generačná výmena,“ tvrdí Berényi.

 

Dlhodobým riešením problému by podľa neho mohla byť spolupráca medzi SMK a Mostom–Híd. Tú však komplikujú historické konflikty, keďže Most-Híd vznikol na základe odchodu časti členov z SMK, osobné animozity aj súčasné rozhodnutie Mosta–Híd rokovať o koalícii aj so Slovenskou národnou stranou.

 

„Maďari sa na južnom Slovensku veľmi ťažko rozhodujú medzi Mostom–Híd a SMK. Máme síce svojich skalných, ale to nestačilo na to, aby sme sa dostali do parlamentu. Tí, ktorí opustili ich, väčšinou neprišli k nám, nevolili alebo možno volili iné strany. Ak by sme išli spoločne, ako sme sa o to usilovali, získali by sme určite okolo desiatich percent,“ tvrdí expredseda SMK.

 

Za veľký problém považuje Berényi vstup Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu do Národnej rady SR. „Ľudia, ktorí sa dostali do parlamentu, vystupujú v súlade s tým, ako vystupovali nacisti a fašisti v medzivojnovom období. To zmení celú politiku. Aj ostatné strany sa posúvajú, napríklad SNS, čo bola doteraz nacionalisticky vnímaná strana, sa posúva viac do stredu,“ povedal. „Výsledkom je aj to, že s nimi teraz vedú koaličné rozhovory. Keby sa Kotleba nedostal do parlamentu, aj SNS má iné postavenie ako teraz,“ dodal Berényi.

 

Pre SMK je prípadná spoločná koalícia Mosta–Híd a SNS podľa neho vážny problém. „Je to pre nás hodnotová otázka,“ povedal Berényi. „Nechcem avizovať niečo dopredu, čo nemôžem ovplyvniť v takej miere ako doteraz, lebo už nie som predsedom. Je to otázka na nového predsedu a predsedníctvo, ktoré vzíde z kongresu 11. júna. Ale myslím si, že táto kombinácia, že išli s SNS, veľmi skomplikuje našu spoluprácu,“ odhadol.

 

SMK však podľa neho bude čakať aj na to, ako Most–Híd v koaličných rokovaniach uspeje a či dokáže vybojovať niečo pozitívne pre región južného Slovenska a pre maďarskú a ostatné menšiny.

 

„Najdôležitejšie je, aby SMK ostala jednotná, aby sme sa ďalej nedelili. A najväčšia výzva je, ako spojiť sily. Keď vznikne vláda, treba definovať naše priority a možnosti. Osobne som hrdý, že dnes už aj slovenské strany SMK vnímajú inak ako možno pred šiestimi – siedmimi rokmi. Sme štandardnou stranou, s ktorou sú ochotné rokovať. Treba si počkať na výsledky regionálnych volieb a potom uvidíme ako ďalej,“ uzavrel Berényi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona