Benzín v Česku môže zdražieť pre nový "Babišov" poplatok

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 11:21 • 2 min
Benzín v Česku môže zdražieť pre nový "Babišov" poplatok

PRAHA - Český minister financií Andrej Babiš chce uľaviť štátnemu rozpočtu, lenže občanov to zrejme bude niečo stáť. Najmä vodičov.

slovakia

left justify in out

K spotrebnej dani a dani z pridanej hodnoty (DPH) za benzín a naftu má podľa jeho návrhu pribudnúť ešte jeden poplatok: za udržiavanie hmotných rezerv. Pohonné látky tak môžu zdražieť o 20 až 50 halierov na liter. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).

 

V ministerskom návrhu sa o poplatku hovorí ako o "príspevku od odvetvia". Ide zhruba o 1,5 miliardy korún (54,75 milióna eur), ktoré dosiaľ štát platil Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR). Tá udržuje zásoby ropy a pohonných látok zhruba za 35 miliárd Kč, ktoré zodpovedajú viac ako trojmesačnej spotrebe v Česku. Štát by ich prevádzku prestal financovať a namiesto toho by vyberal peniaze priamo od vodičov pri každom tankovaní.

 

Podľa návrhu ministerstva by mala správu zásob prevziať novo vytvorená agentúra. V tej by mal štát 60-% podiel prostredníctvom svojich firiem Mero a Čepro a ďalšie podiely by v nej mali najväčší českí distribútori pohonných látok. Tí už dnes so SŠHR obchodujú, pretože benzín a naftu je potrebné v dôsledku obmedzenej trvanlivosti z času na čas vymeniť.

 

Plán na prevod rezerv na súkromné firmy tak má pre Babiša ďalšie čaro: predajom zásob by štátny rozpočet náhle jednorázovo posilnil približne o 35 miliárd Kč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies