Beňová: Právo ženy rozhodnúť sa pre interupciu má svoje absolútne opodstatnenie

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 13:53 • 2 min
Beňová: Právo ženy rozhodnúť sa pre interupciu má svoje absolútne opodstatnenie

BRATISLAVA/ŠTRASBURG - Ochrana sexuálneho a reprodukčného zdravia žien je dnes na Slovensku veľmi aktuálna.

slovakia

left justify in out

"V 21. storočí sme svedkami toho, že muži z extrémistickej strany chcú prikazovať a určovať ženám to, akým spôsobom sa majú vo svojich životoch správať,“ reagovala na novelu interrupčného zákona z dielne Kotlebovej Ľudovej strany naše Slovensko v tlačovej správe poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Beňová. Ako dodala, chcú zasahovať do ľudského práva ženy na súkromie a zodpovedné rozhodovanie. „Ako matka budem vždy obhajovať život. Interrupcia ženu nepochybne zasiahne na celý život a musí sa s ňou vyrovnávať. Zákon o umelom prerušení tehotenstva je však na Slovensku nastavený regulárnym spôsobom a právo ženy rozhodnúť má svoje absolútne opodstatnenie,“ zdôraznila.

Posilňovanie práv žien a ich postavenia je nevyhnutným predpokladom napríklad na zmierňovanie rizika chudoby, ktorou sú ženy stále ohrozované, a to omnoho častejšie ako muž. Europoslankyňa dodáva, že ženy sú tie, ktoré vedia o svojich deťoch a zdraví rozhodovať najlepšie. „Nesmieme preto dovoliť mužom, ktorí spochybňujú a relativizujú už samotné tragédie a vyvražďovanie počas 2. svetovej vojny, aby sa teraz začali stavať do rolí ochrancov života v akejkoľvek jeho fáze. Je to jednoducho falošné,“ uzavrela.

Kotlebovci chcú zrušiť možnosť vykonávať interrupcie do 12 týždňov tehotenstva len na základe žiadosti ženy. Možné interrupcie by mali byť len v troch odôvodnených prípadoch. V prípade ohrozenia života ženy a ak žena dá na interrupciu súhlas, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu, napríklad po znásilnení, tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a interrupcii nebránia zdravotné problémy ženy, a ak žena o to sama požiada. Tretím prípadom je výnimka, keď ide o genetický chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov.

Problematikou rodovej rovnosti a potrebou posilňovania postavenia dievčat a žien v rámci spoločnosti, ktorá sa týka aj ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia žien, sa budú zaoberať na dnešnom zasadnutí plénum EP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies