Beňová: Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému

NETKY.SK • 27 Január 2018, 09:27 • 2 min
Beňová: Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému

BRATISLAVA - Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedla europoslankyňa Monika Beňová v tlačovej správe, ktorú poskytla agentúre SITA.

slovakia

left justify in out

Zároveň uviedla, že v tento deň si pripomíname osudy viac ako šesť miliónov obetí, ktoré zahynuli v nemeckých koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Od oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime uplynulo 73 rokov. „Vďaka servilným predstaviteľom vtedajšieho fašistického slovenského štátu na čele s Jozefom Tisom, zostáva holokaust čiernou kapitolou aj našich národných dejín. Na Slovensku naň doplatilo viac ako 70 tisíc nevinných ľudí,“ uviedla europoslankyňa.

Pripomínať si túto katastrofu v dnešných časoch je podľa nej nanajvýš nevyhnutné. Podotkla, že priamo v slovenskom parlamente sedia ľudia otvorene zvelebujúci fašistických zločincov, či spochybňujúci význam a odkaz SNP. Holokaust preto musí zostať mementom, kam až dokáže zájsť ľudská nenávisť živená politickou propagandou. „Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému,“ zdôraznila europoslankyňa.

Zďaleka sa nezačal deportáciami a vyvražďovaním. Ten vývoj bol postupný, od verbálnej nevraživosti, cez zbavenie majetkových a občianskych práv, nasledovaný štátom organizovaným okrádaním vo forme arizácií. „Nárast antisemitizmu a akejkoľvek neznášanlivosti preto nesmieme tolerovať. Rešpektovanie práv a dôstojnosti všetkých ľudí bez ohľadu na ich etnický a sociálny pôvod, či náboženské presvedčenie musí byť základom fungovania našej spoločnosti,“ uzavrela Beňová.

Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 2005 si 27. január pripomíname ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Práve v tento januárový deň bol v roku 1945 oslobodený nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime. Počas vojny nacisti zavraždili asi 70-tisíc Židov zo Slovenska, väčšinu v nacistických vyhladzovacích táboroch alebo na tzv. pochodoch smrti, teda pri násilnej evakuácii táborov krátko pred koncom vojny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona