Benoita Hamona predstavili ako oficiálneho kandidáta socialistov pre voľby

NETKY.SK • 5 Február 2017, 14:16 • 2 min
Benoita Hamona predstavili ako oficiálneho kandidáta socialistov pre voľby

PARÍŽ - Týždeň po svojom víťazstve v primárkach socialistov predstavili dnes Benoita Hamona ako oficiálneho kandidáta Socialistickej strany pre voľby prezidenta Francúzskej republiky.

slovakia

left justify in out

Slávnostné zhromaždenie sa konalo v Paríži za účasti asi 2000 ľudí. Medzi nimi boli aj niektorí predstavitelia strany a socialistickej vlády, ale francúzske médiá, vrátane France Info, si všimli, že vplyvní členovia vlády, vrátane premiéra Bernarda Cazeneuva, na podujatí chýbali. Svoju neúčasť už vopred avizoval aj Hamonov protikandidát zo súboja o nomináciu socialistov pre voľby, expremiér Manuel Valls.

 

Hamon vo svojom prejave uviedol, že chce "spájať" prívržencov ľavice. Priznal tiež, že si je vedomý nespokojnosti časti voličov. Upozornil však, že v ľavici to "tak bolo vždy". Spájanie podľa neho znamená "určiť si spoločný cieľ" a "nie sa len uspokojiť s dosiahnutím čiastkovej dohody".

 

Vyhlásil, že jeho cieľom je dosiahnuť "demokratickú kontrolu v eurozóne, spoločnú obranu, nezávislosť krajiny v energetike a zabezpečiť veľké investície do ekológie". Upozornil tiež, že nemožno oddeľovať problémy sociálnej sféry od ekológie. Vyslovil želanie, aby sa vo Francúzsku znížil podiel výroby elektriny jadrovými elektrárňami a apeloval "umožniť budúcim generáciám žiť vo svete bezpečnejšom a zdravšom". Podľa neho by sa Francúzsko do roku 2025 mohlo úplne vzdať používania dieselových pohonných hmôt.

 

Hamon sa vyjadril aj k výsledkom, ktoré počas pôsobenia vo funkcii prezidenta dosiahol Francois Hollande, pričom vyzdvihol, že v prvom rade "zachránil životy".

 

Na záver svojho prejavu Hamon citoval výrok francúzskeho spisovateľ Alberta Camusa, keď povedal: "Uprostred zimy som v sebe objavil večné leto. Buďte ako Camus: želajte si, aby leto prišlo, verte tomu zo všetkých síl a tak budeme neporaziteľní".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona