Benjamin Netanjahu prevzal post ministra obrany, predčasné voľby odmieta

NETKY.SK • 19 November 2018, 07:06 • 2 min
Benjamin Netanjahu prevzal post ministra obrany, predčasné voľby odmieta

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa rozhodol prevziať povinnosti ministra obrany a odmietol výzvy na rozpustenie vlády.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v nedeľu s tým, že smerovanie k predčasným voľbám v čase násilných konfrontácií s militantmi z Pásma Gazy bolo od jeho koaličných partnerov "nezodpovedné".

"Dnes na seba prvý raz beriem úlohu ministra obrany. Nachádzame sa v jednej z najzložitejších bezpečnostných situácií a v takomto čase nerúcate vládu, v takomto čase nerobíte voľby," skonštatoval vo vyhlásení, ktoré vysielali naživo z Tel Avivu.

 

img

Zdroj: SITA

Koaličnú krízu spustila stredajšia rezignácia ministra obrany Avigdora Liebermana na protest proti prímeriu uzavretému s militantmi z Pásma Gazy. Liebermanovo odstúpenie výrazne oslabilo vládnu koalíciu, keďže spolu s ním odchádza aj jeho strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov).

Minister školstva Naftali Benet sa následne začal vyhrážať, že ak ho nevymenujú za nového ministra obrany, odíde z vlády aj so svojou stranou Habajit Hajehudi (Židovský domov). Tá je pritom treťou najsilnejšou v koalícii a po jej odchode by Netanjahu ostal v menšine.

Minister financií Moše Kachlon zo strany Kulanu sa už pred časom vyjadril, že si nemyslí, že by koalícia mohla pokračovať. Práve s ním sa mal pritom Netanjahu v nedeľu stretnúť s cieľom odvrátiť hroziace predčasné voľby v krajine.

 

img

Zdroj: SITA

Súčasná vláda je pri moci od marca 2015 a tvoria ju prevažne nacionalistické a náboženské strany, ktoré držia tvrdý postoj voči Palestínčanom a odmietajú možnosť výmeny území za mier.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies